Beating around the bush Episode #2 in Bonnefanten

Rebecca Morris, Untitled (#2-12), 2012 Photo Lee Thompson, courtesy Galerie Barbara Weiss Berlin.

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht geeft een vervolg aan Beating around the bush. Waar bij Episode #1 de figuratieve beeldtaal overheerste, voert in Episode #2 abstractie de boventoon. De aandacht gaat vooral uit naar de wijze waarop verschillende noties van materialiteit, zintuiglijkheid en inhoudelijke betekenis zich in de beeldende kunst tot elkaar kunnen verhouden. 

In Episode #2 staan solopresentaties van Johan Creten, Pierre Huyghe, Ien Lucas, Rebecca Morris en Lara Schnitger centraal. De laatste zal van 7 tot en met 9 juni ook te zien zijn op Pinkpop in het Bonnefanten Newseum. U kunt er van op aan dat Beating around the bush Episode #2 een veelvoud aan kunstwerken laat zien. Van de Vlaamse beeldhouwer Johan Creten is bijvoorbeeld binnen de Gulden Snede (2010-2013) een 13-delige serie keramische beelden te zien. Creten maakte deze reeks in zijn atelier in Parijs, om ze in om ze in de periode tussen 2010 en 2013 in de ateliers van Struktuur 68 in Den Haag af te werken met goudluster. Gulden Snede toont daarmee een zeer directe relatie tussen de kunstenaar en de materie.

Onlangs verwierf het Bonnefantenmuseum de installatie Crystal Cave (2009-2013) van de Franse kunstenaar Pierre Huyghe (1962, Parijs), die momenteel ook in Museum Ludwig in Keulen een tentoonstelling heeft lopen. Daarnaast toont het museum Huyghes film Forest of Lines uit 2008. Het oeuvre van de Limburgse kunstenaar Ien Lucas (Echt, 1955) oogt heel divers maar een constante in haar werk is haar drang tot experiment en de rol die ze het toeval laat spelen. Lucas toont in de solopresentatie Front Attack grote doeken met fraaie abstracte patronen en een verrassend warme uitstraling.

De solopresentatie Southafternoon van Rebecca Morris laat twaalf recente schilderijen (2009-2013) van de Amerikaanse kunstenaar zien. Haar abstracte werken vallen op door een eigenzinnige vormentaal en fris zomers kleurgebruik. Morris’ werk was ook te zien op de Whitney Biënnale in New York. Bij Southafternoon verschijnt ook een publicatie (18 euro/ISBN 978-3-86335-563-0). De zaalvullende installatie Jackson’s Nightmare is samen met nieuw werk van Lara Schnitger te zien. Van 7 tot en met 9 juni is er tevens een solotentoonstelling in Bonnefanten Newseum, een paviljoen op Pinkpop, dat Lara Schnitger voor die gelegenheid zal transformeren tot een zachte, textiele totaalomgeving met scherpe randjes.

Beating around the bush Episode #2 opent op donderdag 24 april en loopt tot en met 22 juni.

Lees ook:Pinkpop 2014 starring Bonnefanten Newseum
Lees ook:Bonnefantenmuseum gaat voor #4
Lees ook:Bonnefantenmuseum maakt zich op voor Beating around the bush Episode #3
Lees ook:Bonnefanten @ Pinkpop-up Museum
Lees ook:Oud-president George W. Bush exposeert met portretten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>