Westfries Museum wint prestigieuze Europese prijs

Europa Nostra is een prestigieuze prijs

Het Westfries Museum in Hoorn heeft een prestigieuze Europese prijs gewonnen. Het gaat om de Cultural Heritage/Europa Nostra Award 2014 voor het project ‘De Zaak Coen’. Dit project stamt uit 2012, toen het museum insprong op de discussie rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. Het Westfries Museum won de prijs in de categorie Onderwijs, Opleiding en Bewustmaking. 

De Cultural Heritage/Europa Nostra Award is een jaarlijkse prijs die door de Europese Unie wordt toegekend aan instellingen of organisaties die zich hebben onderscheiden op het gebied van behoud, onderzoek en bewustwording van cultureel erfgoed. In totaal waren er 160 inzendingen uit 30 landen voor de prijs. Het Westfries Museum is de enige Nederlandse inzending die in de prijzen is gevallen. De prijs zelf wordt uitgereikt op 5 mei. Indien het museum ook nog een Grand Prix wint of een publieksprijs, dan kan er ook nog eens een bedrag van 10.000 euro gewonnen worden. De publieksprijs wordt vergeven op basis van de resultaten van een online onderzoek.

De jury van de Cultural Heritage/Europa Nostra Award roemde het project ‘De Zaak Coen’ om de “bredere Europese betekenis van dit zeer goed uitgevoerde, gelaagde en creatieve project, dat een excellent voorbeeld is voor de wijze waarop Europa’s complexe en ook vaak pijnlijke geschiedenis en erfgoed op een open en eerlijke manier en zonder te grote versimpeling of partijdigheid aan de orde kan worden gesteld.” Het museum zette voor het project onder meer een expositie in de vorm van een rechtszaak in, compleet met een publieksjury. Tevens werd de glossy COEN geïntroduceerd, evenals een website en een nieuw informatiebord met QR-code op de sokkel van het standbeeld. Verder waren er tal van activiteiten, waaronder een Verhalenkamer, waarin 8 prominente inwoners van Hoorn met het publiek deelden welke band zij met Coen hadden.

Lees ook:Feyenoorder Coen Moulijn in brons
Lees ook:Nacht van de gestolen kunst
Lees ook:Joost van Uffelen wint Frans Lanting Award 2014
Lees ook:Anri Sala wint The Vincent Award 2014
Lees ook:Touch Van Gogh krijgt uitbreiding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>