Anish Kapoor in Museum De Pont

Anish Kapoor, Cloud Gate, 2004-2006, Chicago

Het werk van Anish Kapoor is internationaal bekend en geliefd. Misschien komt deze afbeelding van de Cloud Gate in Chicago je bijvoorbeeld wel bekend voor. De Pont volgt Kapoor al vanaf het moment dat het museum zijn deuren opende. Nu is er in Museum De Pont te Tilburg naar aanleiding van de recente verwerving van Vertigo (2008) een tentoonstelling over Kapoor met 15 sculpturen en installaties uit de periode 1992-2012. Benieuwd geworden? Dan kun je deze tentoonstelling nog tot en met 27 januari bezoeken.

Voor Kapoor is een kunstwerk in de eerste plaats een object dat aanzet tot interactie. De sculpturen zijn vaak niet wat ze lijken te zijn. De tentoonstelling laat zien dat hij uiteenlopende vormen en materialen inzet om dat doel te bereiken. Zijn sculpturen van glanzend gepolijst metaal activeren niet alleen het oog, maar ook het lichaam. Door je te verplaatsen zorg je er namelijk voor dat de gereflecteerde ruimte in beweging komt.

Werk van Anish Kapoor in Museum De Pont te Tilburg

Tijdens het proces van kijken en ervaren moeten eerste indrukken vaak worden bijgesteld. De sensuele vormen, de tactiliteit en de kracht van de kleur nodigen uit om de werken te naderen en je ermee te verbinden. Tijdens deze ‘interactie’ met de werken kom je echter ook al snel achter de ondoorgrondelijke facetten van de sculpturen.

Anish Kapoor is nog tot en met 27 januari in Museum De Pont te Tilburg te zien.

Lees ook:Prinses Beatrix opent jubileumexpositie De Pont
Lees ook:De Pont ontvangt grote sculptuur van Anish Kapoor
Lees ook:Anish Kapoor en Peter Buggenhout in Museum de Pont
Lees ook:20 jaar Museum De Pont
Lees ook:Therrien en Meertens in museum de Pont

1 Reacties // Reageer

One thought on “Anish Kapoor in Museum De Pont

  1. Thijs van der Hoorn

    Misschien waard om te vermelden, zijn werk reist op dit moment rond met een tentoonstelling in Europa. En is op dit moment in Berlijn te zien, dus voor de Nederlanders die op vakantie gaan. Dan heb je alsnog een kans om het werk van Anish Kapoor te zien!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>