Hollandse Michelangelo in het Frans Hals Museum

In het licht van de Rafaël tentoonstelling en de Italiaanse renaissance in het Teylers Museum, heeft het Frans Hals museum zich met haar nieuwe tentoonstelling ‘De Hollandse Michelangelo’ op de Nederlandse renaissance gericht. De Hollandse Michelangelo is Cornelis van Haarlem (1562- 1638) volgens het museum. Vanaf 29 september zijn er ca. 45 werken van Van Haarlem in het Frans Hals museum te zien.

Geïnspireerd door Italiaanse meesterschilders als Michelangelo werkte Cornelis van Haarlem in de maniëristische stijl. Je wordt in zijn schilderijen overrompeld door een rusteloze compositie, uitgesproken kleureffecten, expressieve gebaren, heftige gemoedsaandoeningen en naakten in gedraaide lichaamshoudingen zoals ook op de afbeeldingen te zien is.

Cornelis van Haarlem, De bruiloft van Peleus en Thetis

Van Haarlem vormde samen met Hendrick Goltzius en Karel van Mander in Haarlem een invloedrijk driemanschap dat een uitermate belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Noord-Nederlandse kunst: Cornelis van Haarlem met zijn schilderijen, Goltzius met zijn tekeningen en gravures, en Karel van Mander met zijn theoretische geschriften (waaronder het beroemde ‘Het Schilder-Boeck’ uit 1604).

De tentoonstelling ‘De Hollandse Michelangelo’ is van 29 september 2012 t/m 20 januari 2013 in het Frans Hals Museum in Haarlem te zien.

Lees ook:Frans Hals in het Metropolitan Museum
Lees ook:Frans Hals Museum onthult geschonken kunstwerken
Lees ook:Rafaël tentoonstelling in Teylers Museum
Lees ook:Frans Hals te koop/ verkocht
Lees ook:Francis Bacon naast Cornelis van Haarlem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>