20 jaar Museum De Pont

Felicitaties gaan uit naar Museum De Pont te Tilburg; dit museum voor hedendaagse kunst viert dit jaar haar 20ste verjaardag. Tezamen met lokale beroemdheden zoals de Stadsdichter en culturele instanties als het Theaterlaboratorium en de dansacademie wordt aanstaande zaterdag 23 juni (tevens het laatste weekend van de tentoonstelling Ai Weiwei) het bijbehorende feest, De Witte Nacht genaamd, georganiseerd. Tussen 17.00 en 23.00 uur is er gratis toegang en kan je genieten van theater, (jazz)muziek, dans, dichters, workshops en uiteraard de kunstwerken!

Dit jubileum is reden om in de ontstaansgeschiedenis van Museum De Pont te duiken. De Pont werd in 1992 voor publiek geopend en is voortgekomen uit de nalatenschap van jurist en zakenman Jan de Pont (1915-1987). Dat het museum is gevestigd in een monumentale oude textielfabriek (wolspinnerij Thomas de Beer) is niet verwonderlijk, daar Jan de Pont een bijzondere belangstelling had voor juist deze fabriek. De Pont raakte namelijk betrokken bij de reorganisatie van textielbedrijven in zijn geboorteplaats Tilburg en slaagde erin om deze fabriek in 1969 weer draaiende te krijgen.

 In dit uitzonderlijke pand, dat niet als museum gebouwd is, komen de hedendaagse kunstwerken zowel in de grote zalen met bovenlicht als de duistere kleine ‘wolhokken’ toch bijzonder mooi uit. Momenteel kun je in Museum De Pont de tentoonstelling Ai Weiwei nog bezoeken, waar Weiwei’s werk uit de jaren 2003-2011 wordt getoond.

Voor meer informatie over alle activiteiten tijdens De Witte Nacht of over recente en verwachte tentoonstellingen kun je hier klikken.

Lees ook:Ai Weiwei bij Museum de Pont
Lees ook:Prinses Beatrix opent jubileumexpositie De Pont
Lees ook:De Pont ontvangt grote sculptuur van Anish Kapoor
Lees ook:Anish Kapoor en Peter Buggenhout in Museum de Pont
Lees ook:Anish Kapoor in Museum De Pont

1 Reacties // Reageer

One thought on “20 jaar Museum De Pont

 1. GonnyGeurts

  De Pont heb ik ervaren als een heerlijk museum om te zijn; ongeacht welke tentoonstelling er is.
  Altijd wel iets om even bij stil te staan,
  de ruimte beleven,
  op adem komen,
  inspiratie meekrijgen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>