Kunst voor kinderen tijdens Pinkstervakantie

Alexej von Jawlensky, Vrouwenkop, ca. 1911, Gemeentemuseum Den Haag

Musea hebben tijdens het schooljaar in veel gevallen een goed en uitgebreid educatief programma zowel voor  het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Maar ook tijdens de schoolvakanties is er van alles voor kinderen te doen in het museum. Van kijkwijzers en doeboeken tot kindertours en kinderateliers. Zo kun je in het Van Gogh Museum een eigen prent leren maken, in het Gemeentemuseum maak je samen met je ouders een portret van elkaar en in het Rijksmuseum kun je leren tekenen als Rembrandt.

 

Egon Schiele, Portret van Edith (de vrouw van de kunstenaar), 1915, olieverf op doek, Gemeentemuseum Den Haag

In het Gemeentemuseum Den Haag is donderdag 31 mei de workshop Kop op! Waar kinderen samen met hun vader of moeder van een kunstenaar leren hoe je een portret schildert. Hoe doe je een oog en die lastige neus? In het museum zoek je eerst portretten op die zijn gemaakt door beroemde kunstenaars. Op zaal worden dan als oefening een aantal schetsen gemaakt en in het museumatelier is het dan schilderen geblazen op echt doek. Aan het einde van de workshop gaat iedereen naar huis met een tweeluik. 

Vincent van Gogh, Bloeiende pruimenboom, 1887

Op zaterdag 2 juni kun je in het Van Gogh Museum leren hoe je zelf een prent kan maken met gebruik van de ‘mono druktechniek‘.Ontdek zelf wat we daar nou eigenlijk mee bedoelen en maak je eigen drukwerk. Op zondag 3 juni wordt de workshop ‘De tijd’ naar aanleiding van de tentoonstelling Dreams of Nature georganiseerd. Hoe ziet de wereld eruit vlak voordat het gaat stormen of onweren? Is de lucht alleen maar donker, of is het juist licht en donker tegelijk? Hoe ziet dat er uit op de schilderijen in de tentoonstelling? Met acrylverf op doek ga je zelf proberen het moment vlak voordat de storm of het onweer losbarst vast te leggen.

 Het Rijksmuseum is pas écht de plaats waar de Nieuwe Rembrandt zich zal ontwikkelen. In de 17de eeuw waren er twee manieren: tekenen uit je hoofd, of tekenen wat er voor je neus staat. Dat noemden ze ‘van onthout’ en ‘nae ’t leven’. Rembrandt deed het allebei en bewaarde al zijn tekeningen in een album. In deze workshop maken de kinderen net zoals Rembrandt hun eigen album. Het wordt een verzameling tekeningen, in het museum gemaakt ‘van onthout’, en in het Tuinhuis ‘nae ’t leven’. Elk kind gaat naar huis met een eigen verzameling tekeningen: je eerste eigen album. 

Rembrandt van Rijn, Zelfportret

Ook zijn er kunstenaarsworkshops in het Stedelijk Museum, een muzikale multimediatour voor kinderen in het Boijmans of op zondag 3 juni een kinderworkshop waar je samen met een museumdocent naar het werk van de kunstenaar Sarkis in de tentoonstelling Istanbul Modern gaat kijken.

 Wil je van alle kinderactiviteiten in musea op de hoogte blijven, dan is de website cultuurbarbaartjes een aanrader.

Lees ook:Laatste dagen zomervakantie: kinderactiviteiten in musea
Lees ook:In de voetsporen van Mondriaan
Lees ook:VIP-opening voor kinderen in Museum Boijmans van Beuningen
Lees ook:The Big Draw in Rotterdam
Lees ook:Gratis kinderactiviteiten in het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>