Gemeentemuseum Den Haag: Zes eeuwen kunst onder één dak

Alexej von Jawlensky, Vrouwenkop, ca. 1911, Gemeentemuseum Den Haag

Afgelopen weekend werd de samenwerking tussen het Mauritshuis en het Gemeentemuseum te Den Haag voor de komende twee jaar officieel gemaakt met de opening van Meesters uit het Mauritshuis- In Gemeentemuseum Den Haag. Ook in het moderne gebouw van Berlage misstaat de oude kunstcollectie van het Mauritshuis niet en is iedereen nu in de gelegenheid om zes eeuwen kunst in één museum te bekijken!

 Het is een prachtige presentatie geworden, waar de schilderijen (voornamelijk) uit de Hollandse Gouden Eeuw mooi uitkomen in de ruimtelijke zalen van het Gemeentemuseum. Tevens worden de topstukken uit het Mauritshuis in een nieuwe -thematische- samenhang getoond: landschap, genre, portret, stilleven, historiestuk, Rembrandt en zijn leerlingen, Vermeer en Delft, de vroeg Nederlandse schilderkunst, Rubens en tijdgenoten.

Johannes Vermeer (1632-1675), Gezicht op Delft, c. 1660-1661, Doek, 96,5 x 115,7 cm, Den Haag, Mauritshuis

In het verlengde van de presentatie Meesters uit het Mauritshuis toont het Gemeentemuseum zijn eigen hoogtepunten in een nieuwe opstelling: Ontdek het Moderne. Op basis van visionaire, poëtische en menselijke kenmerken zijn werken van beroemde kunstenaars als Wassily Kandinsky, Pablo Picasso, Claude Monet, Constant, Francis Bacon en Louise Bourgeois ook ingedeeld in thema’s met onderwerpen als stilstand en beweging, kind en wildeman, traditie en experiment en spel en utopie. Aan de hand van deze verschillende thema’s wordt de bezoeker meegenomen langs de 17e -eeuwse Haagse school, de impressionisten en de expressionisten naar de meesters van het heden. Kortom je mag deze bijzondere symbiose niet missen!

Lees ook:Kunstwerken Monet en Picasso leveren grof geld op bij veiling Christie’s
Lees ook:Dalí ontmoet Vermeer in het Mauritshuis
Lees ook:Meesters uit het Mauritshuis in Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Kandinsdky in Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Gemeentemuseum toont topstukken uit Mauritshuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>