Goed jaar voor het Teylers Museum

Facade Teylers Museum. Foto: CC/Edi Weissman

Nadat eerder werd bekendgemaakt dat het Teylers Museum in Haarlem door het kabinet zal worden voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van Unesco, werd gisteren ook gemeld dat het museum het afgelopen jaar 125.000 bezoekers heeft ontvangen. Dit is slechts twee keer eerder in de geschiedenis van het museum voorgekomen en is mede te danken aan de huidige tentoonstelling over Claude Lorrain die nog tot en met 8 januari 2012 te bezichtigen is.

Het Teylers Museum is erg bijzonder, daar dit het oudste openbare museum van Nederland is (het museum werd in 1784 opgericht en is naar Pieter Teyler vernoemd). Mocht het museum worden toegelaten op de lijst, dan zal het Teylers Museum het tiende werelderfgoed in Nederland zijn. Het museum staat al steeds meer bekend als unieke bezienswaardigheid, maar met het predikaat Werelderfgoed zal het ‘unieke en monumentale karakter’ van het museum zeker nog sterker worden benadrukt. Dré van Marrewijk, coördinator werelderfgoed bij de RCE zegt over de nominatie het volgende: “Teylers is een van de weinige plekken in de wereld waar je de betekenis van de Verlichting voor de ontwikkeling van de wetenschap fysiek nog altijd kunt beleven. En de Ovale Zaal is van een uitzonderlijke schoonheid. Tegelijk is Teylers heel Nederlands: een protestantse koopman die zijn vermogen nalaat om de ontwikkeling van kunst en wetenschap te tonen en daarmee God’s schepping te eren.”

De ovalen zaal in het Teylers Museum

Met de goede bezoekersaantallen gaat het museum positief het nieuwe jaar in. Vanaf 28 januari kunnen we de nieuwe tentoonstelling Hulde! Verering in de Gouden Eeuw verwachten, waarin de rijke cultuur van de 17de eeuw wordt belicht met kostbare penningen, prenten en schilderijen. Bovendien staat er voor 2012 een grote tentoonstelling over Rafaël op de planning waar wij als museumbezoekers watertandend naar uit kunnen kijken (deze tentoonstelling is vanaf 30 september te bezoeken). Met de expositie verwacht het museum het succes van de Michelangelo tentoonstelling in 2005 te benaderen.

Lees ook:Rafaël tentoonstelling in Teylers Museum
Lees ook:Teylers Museum en De Mesdag Collectie presenteren: de aquarel
Lees ook:Overzichtstentoonstelling Claude Lorrain in Teylers Museum
Lees ook:Laatste kans voor 1001 Inventions
Lees ook:Win een replica van een werk uit het Teylers Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>