Mark Wallinger en Ronald Noorman in De Pont

De tentoonstelling "Mark" met werken van Mark Wallinger

Afgelopen weekend is er weer een nieuwe tentoonstelling, “MARK”, in museum De Pont te Tilburg geopend. Op het moment kun je naast werken van Mark Wallinger ook werken van Ronald Noorman bekijken. Bovendien zal er in het nieuwe kunstprogramma van Canvas, De Canvas Connectie, aandacht aan beide tentoonstelling besteedt worden.

De tentoonstelling rondom Ronald Noorman, “SOLACE- werken op papier”, toont de krachtige tekeningen van Noorman die vaak uit niet meer dan enkele lijnen in krijt of houtskool en een aantal losse toetsen in gouache bestaan. De Pont omschrijft zijn werken en stijl als volgt: “Directe aanknopingspunten met de zichtbare werkelijkheid bieden de werken nauwelijks. Abstract zijn ze echter niet. Er zijn terugkerende motieven, zoals enclaves, trechters of verbogen nietjes. Titels als Mijn/Dijn of Landjepik geven richting aan het kijken, zonder dat ze de tekeningen verklaren. Vaak gaat het er in de tekeningen heftig aan toe en heerst er een ingehouden spanning, maar er is ook verstilling en de ritmiek van een zojuist gevonden balans.”

Ronald Noorman, Zonder titel, Litho, 24,5 x 32 cm ©Verein für Originalgraphik

De werken van de Engelse Mark Wallinger stralen weer een heel andere sfeer uit. Zijn oeuvre bestaat uit zeer uiteenlopende werken waarin taal een belangrijke rol speelt, van schilderijen en foto’s tot video en installaties. De Pont schrijft: “Kenmerkend voor zijn werk is de verankering in de realiteit. Wallinger stelt maatschappelijke kwesties aan de orde op het terrein van de politiek (in State Britain), op het sociale vlak (in The Unconscious) en op religieus gebied (in I’m Innocent). Door hun dubbele bodems en ongerijmdheden koppelen de werken humor aan ernst en is een eenduidige interpretatie niet mogelijk.”

De tentoonstelling “SOLACE- werken op papier” kun je nog tot 20 november bezoeken en “MARK” is nog tot 19 februari 2012 in Museum De Pont te Tilburg. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar De Canvas Connectie, dan kun je 16 oktober al kijken naar de aflevering over Ronald Noorman. De aflevering over Mark Wallinger wordt op 4 december uitgezonden.

 

 

Lees ook:Anish Kapoor in Museum De Pont
Lees ook:Prinses Beatrix opent jubileumexpositie De Pont
Lees ook:20 jaar Museum De Pont
Lees ook:Therrien en Meertens in museum de Pont
Lees ook:De Pont ontvangt grote sculptuur van Anish Kapoor

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>