Overzichtstentoonstelling Claude Lorrain in Teylers Museum

Claude Lorrain, Landschap met Apollo en de muzen, genaamd Parnassus, 1652, olieverf op doek, 186 x 290 cm, Collectie National Gallery of Scotland, Edinburgh

Op woensdag 28 september zullen Henri Loyrette (directeur van het Louvre) en filosoof Désanne van Brederode de eerste overzichtstentoonstelling met werken van de 17de-eeuwse Franse kunstenaar Claude Lorrain in Nederland openen. Vanaf 29 september kan iedereen meer dan 100 tekeningen, schilderijen en etsen van één van de beroemdste landschapskunstenaars in het oudste museum van Nederland komen bewonderen.

Hoewel Claude Lorrain (ca. 1600- 1682) in Nederland minder bekend is, behoort Lorrain tot de belangrijkste meesters in de kunstgeschiedenis. Bij leven was hij al een gerespecteerd schilder. Zijn schilderijen met geïdealiseerde landschappen en sprookjesachtige havensteden waren erg gewild bij de machthebbers (pausen, koningen en de Europese adel). Het is dan ook bijzonder dat het Teylers Museum sinds 1790 een groep vroege tekeningen van Lorrain in de collectie heeft. Deze tekeningen zijn voor deze overzichtstentoonstelling tezamen gebracht met tekeningen uit de collectie van Musée du Louvre én met de schilderijen waarvoor zij gemaakt werden.

 

Claude Lorrain, Kustlandschap met Perseus en de oorsprong van koraal,1673, olieverf op doek, 100 x 127 cm, Collectie The Viscount Coke and Trustees of the Holkham Estate, Wells-next-the-Sea (Norfolk)

De tentoonstelling Claude Lorrain kun je van 29 september tot en met 8 januari 2012 in het Teylers Museum te Haarlem bezoeken. Voor meer informatie over de tentoonstelling, speciale workshops, activiteiten of de catalogus kun je op de website kijken.

Lees ook:Curator’s Choice: Teylers Museum
Lees ook:Rafaël tentoonstelling in Teylers Museum
Lees ook:Goed jaar voor het Teylers Museum
Lees ook:Teylers Museum en De Mesdag Collectie presenteren: de aquarel
Lees ook:Turner in Nederland: Rijksmuseum Twenthe en Museum de Fundatie maken het waar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>