Stanley Spencer en Surrealisme in Kunsthal Rotterdam

Werk van Nacho Simal in de Kunsthal Rotterdam

Er zijn weer nieuwe tentoonstellingen geopend in de Kunsthal Rotterdam, zo heeft de Spaanse kunstenaar Nacho Simal een grote muurschildering langs de hellingbaan gemaakt, kun je vanaf vandaag een overzichtstentoonstelling met werken van Sir Stanley Spencer (1891- 1959) bewonderen en vanaf 24 september opent de tentoonstelling “Het unheimliche…Surrealisme en grafische vormgeving”.

Nacho Simal is op 1 september aan de slag gegaan met zijn muurschildering dat op 9 september ‘opgeleverd moest worden’. Dit werk langs de hellingbaan (wat ook van buitenaf voor voorbijgangers zichtbaar is) maakt deel uit van ‘Kunsthal Light’. De Kunsthal nodigt dan drie keer per jaar een kunstenaar (‘modern muralists’, urban-, graffiti- en stripkunstenaars) uit om de wand langs de hellingbaan in te richten zodat iedereen ervan kan genieten.

Stanley Spencer, The Scarecrow, Cookham, 1934, olieverf op doek, particuliere collectie. In langdurige bruikleen Stanley Spencer Gallery

Als je de hellingbaan hebt gezien, kom je tussen ruim tachtig schilderijen en tekeningen met uiteenlopende thema’s (Bijbelse verhalen, landschappen, huiselijke scènes en zelfportretten) van de Britse kunstenaar Sir Stanley Spencer terecht. Tevens worden er kunstwerken van tijdgenoten getoond om Spencers werk in een kunsthistorisch kader te plaatsen. Bovendien kun je op deze manier de invloed van Spencers werk op Nederlandse kunstenaars als Charley Toorop en Dick Ket zien.

Karel Teissig, Lady Törless, 1967, poster, The Moravian Gallery in Brno. Foto: MG archive

Volgend weekend komt daar nog er een nieuwe tentoonstelling bij waar de invloed van het surrealisme op het werk van grafische vormgevers naar voren komt, namelijk “Het unheimliche…Surrealisme en grafische vormgeving”. Deze tentoonstelling is nog tot en met 4 december te bezichtigen, voor de Stanley Spencer tentoonstelling kun je nog tot 15 januari 2012 bij de Kunsthal terecht en mocht je het werk van Nacho Simal niet willen missen dan heb je nog tot 6 november de tijd om een wandeling langs de Kunsthal te maken.

Lees ook:Ari Bayuaji maakt Kunsthal tot thuis
Lees ook:Nirvana-baby maakt nu zelf foto’s
Lees ook:24 uur Cultuur in Rotterdam
Lees ook:KPN wordt hoofdsponsor expositie Gek van Surrealisme
Lees ook:Arne Quinze in Kunsthal Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>