Dalí ontmoet Vermeer in het Mauritshuis

Paul Cézanne (1839-1906), La Montagne Sainte-Victoire, c.1888, olieverf op doek, 54 x 65 cm, Stedelijk Museum, Amsterdam

Vanaf donderdag 15 september zal de najaarstentoonstelling “Dalí ontmoet Vermeer: Moderne meesters te gast” geopend worden. Werken van oude meesters uit de collectie van het Mauritshuis zullen samen met moderne werken van kunstenaars als Van Gogh, Monet, Dalí, Cézanne en Francis Bacon gepresenteerd worden, wat door de onverwachte combinaties en een zekere alertheid bij de bezoeker ontlokt.

 

Uit de tentoonstelling komt naar voren dat kunstenaars zich in verschillende tijden met dezelfde artistieke vraagstukken bleven bezighouden. Portretten vormden voor zowel Rembrandt en Frans Hals als Charley Toorop een artistieke uitdaging. Ook landschappen hielden de gemoederen van 17e eeuwse meesters als Jacob van Ruisdael bezig, maar in latere tijden schilderden Cézanne en Van Gogh landschappen op een geheel andere wijze. Bij Vermeers Meisje met de parel en Dalí’s Couple aux têtes pleines de nuages gaat het om een verrassende overeenkomst in silhouetwerking en koloriet. Zo worden er in totaal elf schilderijenparen verspreid in het Mauritshuis gepresenteerd. Directeur Emilie Gordenker vertelt: “De wisselwerking en het samenspel tussen de kunstwerken bieden een kans om op een frisse manier naar de 17de-eeuwse schilderkunst te kijken. De tentoonstelling laat ook de rijkdom van het Nederlands kunstbezit zien, en is tot stand gekomen in samenwerking met moderne kunstmusea van heel Nederland.”

Jacob van Ruisdael (1628/29-1682), Gezicht op Haarlem met bleekvelden, c.1670-1675 Olieverf op doek, 55,5 x 62 cm, Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis, Den Haag

Deze tentoonstelling kun je van 15 september tot en met 11 december 2011 in het Mauritshuis te Den Haag bezoeken.

Lees ook:Mauritshuis ontvangt ruim 12.500 bezoekers in eerste week
Lees ook:Mauritshuis gaat ondergronds
Lees ook:Vernieuwd Mauritshuis ontvangt direct 2.000 bezoekers
Lees ook:Cézanne inspireert Bergense School
Lees ook:Van Gogh trekt in bij Hermitage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>