Anish Kapoor en Peter Buggenhout in Museum de Pont

Vanaf dit weekend zijn er verschillende nieuwe tentoonstellingen in Museum de Pont te Tilburg te zien:“Peter Buggenhout. Ongewerveld”,“Brabant Nu 2011. Het wild gillende schildersgilde and friends” en “Lustwarande ’11 Raw”. Ook kun je een aantal bijzondere kunstwerken van bekende kunstenaars bewonderen zoals Anish Kapoors Vertigo en A Computer Which Will Solve Every Problem in the World van minimalist Walter De Maria.

Museum de Pont heeft vorig jaar een belangrijke aankoop van kunstenaar Anish Kapoor gedaan, de sculptuur Vertigo uit 2008. Vanaf 28 mei is dit werk voor het eerst in het museum te zien. Het werk maakte na de aankoop deel uit van verschillende tentoonstellingen in The Royal Academy in Londen, het Guggenheim in Bilbao en een expositie in India (het geboorteland van Kapoor).

Dit kunstwerk wordt in samenhang met het een kunstwerk van Walter De Maria (uit de collectie van het Museum Boijmans van Beuningen) gepresenteerd omdat beide sculpturen van glanzend, roestvrij staal gemaakt zijn. De reflectie van het licht op beide werken is een belangrijk element en beide sculpturen gedragen zich als concrete objecten in de ruimte, aldus Museum de Pont.

De tentoonstelling “Brabant Nu” wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door de Pont. Er worden vooral werken van jonge kunstenaars getoond die door geboorte, opleiding of woonplaats een band hebben met Brabant. De kunstwerken zijn dit jaar geselecteerd door “De Pont Het Wild Gillende Schildersgilde”, bestaande uit de schilders Aaron van Erp, Wycher Noord en Frank Peeters. De geselecteerde kunstenaars hebben een nieuw werk moeten maken dat geïnspireerd werd door hun favoriete popsong.

Peter Buggenhout, TBL TBL

Ook organiseert De Pont dit jaar weer een tentoonstelling in het kader van Lustwarande’11. Dit is een internationale beeldententoonstelling met als thema ‘Raw’. De sculpturen worden niet in De Pont gepresenteerd, maar in De Oude Warande te Tilburg. In het kader van Lustwarande toont De Pont sculpturen van Peter Buggenhout, gemaakt van afgedankte materialen zoals bouwafval en verpakkingsmateriaal. In de centrale tentoonstellingsruimte is een grote installatie van Buggenhout te zien met versneden en onherkenbaar geworden materialen die bijna aan het oog ontnomen worden door de laag huisstof op het werk. De werken van Buggenhout, waaronder de ‘stofbeelden’, blijven intrigeren onder andere doordat de heftigheid contrasteert met de koele presentatie.

Lees ook:Anish Kapoor in Museum De Pont
Lees ook:De Pont ontvangt grote sculptuur van Anish Kapoor
Lees ook:Prinses Beatrix opent jubileumexpositie De Pont
Lees ook:De link tussen Anish Kapoor & Rembrandt
Lees ook:Anish Kapoor & Rembrandt in een visuele dialoog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>