Het Laatste Oordeel in de remix

Lucas van Leyden, Het Laatste Oordeel, 1526-1527

Naar aanleiding van de grootschalige tentoonstelling ‘Lucas van Leyden en de Renaissance’, die vanaf 20 maart te zien is in Stedelijk Museum de Lakenhal te Leiden, hebben twaalf Leidse kunstenaars een actuele vertaling van Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden gemaakt. Deze moderne versies van het beroemde drieluik zijn vanaf 26 maart te zien in het Scheltemacomplex, op een steenworp afstand van de inspiratiebron.

De twaalf Leidse kunstenaars die invulling geven aan de expositie ‘ ‘t Laatste Oordeel van Leiden’ in het Scheltemacomplex, hebben de dag des oordeels en de werking van het drieluik als vertrekpunt genomen. Deze twaalf kunstenaars zijn: Maurice Braspenning, Hans de Bruijn, Casper Faassen (initiator), Gijs Donker, Hanneke Francken, Marjolein van Haasteren, Allart Lakke (curator), Maayke Schuitema, Thomas Raat, Johan Scherft, Guido Winkler en Izaak Zwartjes.

Albrecht Dürer, Rozenkransfeest, 1506

De tentoonstelling in Museum de Lakenhal rondom Lucas van Leyden (ca. 1494-1533), die dit initiatief te weeg heeft gebracht, is in samenwerking met het Rijksmuseum en buitenlandse musea als het Louvre, The British Museum en het Metropolitan Museum opgezet. Voor het eerst wordt deze belangrijke Renaissancekunstenaar in de Noordelijke Nederlanden getoond in de context van zijn tijdgenoten. Er zullen meer dan 250 werken van de allerhoogste kwaliteit te zien zijn. Er zijn onder andere werken van internationaal bekende kunstenaars als de schilder en graficus Albrecht Dürer uit Duitsland te bewonderen, de landschapsschilder Joachim Patinir uit Antwerpen en de Italiaanse graficus Marcantonio Raimondi. De drie beroemde altaarstukken van Lucas van Leyden (Laatste Oordeel, Dans om het gouden kalf en Christus geneest de blinde van Jericho) worden voor het eerst weer samen getoond.

Lees ook:Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden verhuist
Lees ook:Van Leydens Laatste Oordeel is voorlopig thuis in het Rijksmuseum
Lees ook:Madonna met Kind blijkt toch van Lucas van Leyden
Lees ook:Museumweekend in Leiden
Lees ook:Museumnacht Leiden 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>