Grafische kunst van Munch, Goya en Rops in nieuw museum Antwerpen

Een van de grafische werken die De Reede ten toon gaat stellen CREDITS: Museum De Reede

Het nieuwe museum De Reede in Antwerpen, dat in het najaar van 2016 zijn deuren opent, gaat de grafische kunst tentoonstellen van de wereldberoemde kunstenaars Edvard Munch, Francisco Goya en Félicien Rops. Initiatiefnemer is de gelijknamige Stichting De Reede. Het is voor het eerst dat een dusdanig omvangrijke collectie van ruim 150 werken van de drie kunstenaars tegelijkertijd wordt tentoongesteld.
Mede daarom verwacht het nieuwe museum een grote toeloop van bezoekers uit binnen- en buitenland. In de vaste collectie van de stichting zitten honderd werken van de Spaanse kunstschilder en graveur Francisco Goya (1746-1828). Die behoren onder meer tot diens serie Los Caprichos, de serie aquatint-etsen, die hij in 1797 en 1798 maakte en die in 1799 samen werden uitgebracht als een album. Los Caprichos was bedoeld als een artistiek experiment waarmee Goya de universele dwaasheden van de Spaanse gemeenschap wilde uitbeelden. Daarnaast bevat de collectie het merendeel van de werken uit de serie Los Disparates, die Goya tussen 1815 en 1823 maakte en vijf werken over stierenvechten uit de serie La Tauromaquia, die hij in 1816 publiceerde.

Van de Noorse kunstschilder Edvard Munch (1863-1944) bezit de stichting dertig etsen, voornamelijk litho’s. Zijn werk toont een modern individu, worstelend met zijn bestaan. Munch opende met zijn expressieve vervormingen de weg naar de moderniteit en naar de twintigste eeuw. Samen met Ensor wordt hij beschouwd als een van de voorlopers van het expressionisme in Europa.

Van de Belgische graficus, schilder en karikaturist Félicien Rops (1833-1898) bezit de stichting ruim dertig grafische werken. Rops was de meest onconventionele en meest gewaardeerde illustrator van zijn tijd. Diens prenten in de collectie tonen vooral zijn erotische en antiklerikale manifestaties. De werken van Rops en Munch waren eerder samen te zien tijdens de tentoonstelling ‘Man/Vrouw Félicien Rops en Edvard Munch’ die in 2006 te zien was in Brussel, Korea en Noorwegen en in die drie landen 100.000 bezoekers trok.

Stichting De Reede werd op 24 februari 2016 opgericht, met een vestiging in Antwerpen. Het belangrijkste doel van de stichting is een museum oprichten dat gewijd is aan grafische kunst: Museum De Reede. Aan de Ernest van Dijckkaai 7 in Antwerpen – naast het Eugeen Van Mieghem Museum – is hiervoor een gebouw aangekocht dat de komende maanden wordt aangepast en verbouwd. In het najaar zal het museum hier zijn deuren openen.

BRON: Persbericht Stichting De Reede via Perssupport

Lees ook:Edvard Munch in de veiling
Lees ook:De wereld van de stier door de ogen van Goya en Barjola
Lees ook:De werken van Edvard Munch in een natuur-historische context
Lees ook:Van Gogh Museum is klaar voor Munch:Van Gogh
Lees ook:$80 miljoen voor de Schreeuw van Munch?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Grafische kunst van Munch, Goya en Rops in nieuw museum Antwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>