Van de Velde en Buthe in S.M.A.K.

Buthe en Van de Velde exposeren beiden vanaf maart in S.M.A.K CREDITS: S.M.A.K

Vanaf 5 maart zijn in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst S.M.A.K. in Gent twee bijzondere exposities te zien. De ene is van een gevestigde naam uit de kunstwereld, Michael Buthe, de andere is van een jonge kunstenaar, Rinus van de Velde. Van beide kunstenaars wordt bij S.M.A.K. werk getoond. 

Michael Buthe werd geboren in 1944 in Duitsland en overleed 50 jaar later in Keulen. Als kunstenaar werd hij erg geboeid door buiten-Europese culturen. Uitgaand van de Duitse informele schilderkunst plaatste hij tegenover het koele Amerikaanse minimalisme weelderigheid en sensualiteit. Hij verdiepte zich in zowel spirituele als maatschappelijke kwesties. Buthes werk getuigt dan ook van een ongekende artistieke vrijheid. In de retrospectief die getoond wordt bij S.M.A.K. worden assemblages, collages, schilderijen en de installatie Taufkapelle mit Papa und Mama (1984), een van de hoogtepunten uit de S.M.A.K.-collectie, getoond. Het werk van Buthe wordt mede getoond in samenwerking met Kunstmuseum Luzern en Haus der Kunst München.

Tegenover het werk van Buthe staat vanaf 5 maart het werk van de Belgische kunstenaar Rinus van de Velde. Deze jonge kunstenaar, geboren in 1983, is vooral bekend om zijn tekeningen. Hij tekent onder meer zichzelf als acteur in een ingebeelde kunstenaarsbiografie. Deze construeert hij op basis van gevonden foto’s of foto’s van door hem geënsceneerde taferelen. Via teksten krijgen de beelden die Van de Velde maakt extra betekenis. De tekeningen bieden allerlei onderliggende lagen, waarbij ironie, verbeelding en gevoeligheid hand in hand gaan. De tekeningen van Van de Velde worden gemaakt met houtskool, zodat hij op een vlotte manier zijn documentaire-achtige werk kan verbeelden. Speciaal voor de expositie in S.M.A.K. heeft de kunstenaar een nieuwe reeks tekeningen gemaakt.

Deze exposities zijn te zien tot en met 5 juni 2016.

BRON: Persbericht S.M.A.K

Lees ook:S.M.A.K toont oud en nieuw
Lees ook:Eerste overzichtstentoonstelling Adriaen van de Velde in Rijksmuseum
Lees ook:Google Doodle: Anne Ancher
Lees ook:Portret van onbeantwoorde liefde
Lees ook:Michael Gibbs in het Stedelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>