Museum Mayer van den Bergh in de ban van de beeldtaal van Bosch

Verzoeking van Sint-Antonius – Navolger van Maerten de Vos
Foto: Bart Huysmans en Michel Wuyts

Jheronimus Bosch, de wereldbekende renaissancekunstenaar van de meest bizarre fantasieën en grillige figuurtjes, wordt dit jaar in Nederland uitgebreid gevierd met groots opgezette spektakels en tentoonstellingen. Ook het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen feest echter mee. Met de tentoonstelling Rondom Bosch toont het museum Boschiaanse schilderijen uit de eigen collectie.

Jheronimus Bosch (1450-1516) is een van ‘s werelds meest beroemde kunstenaars. Zijn karakteristieke werk vol illusies en hallucinaties, wonderlijke gedrochten en nachtmerries, verbeeldt de grote thema’s van zijn tijd: verleiding, zonde en rekenschap. Ook na zijn leven is zijn werk onverminderd populair gebleven. Het inspireerde talloze kunstenaars tot navolging. De manier waarop Jheronimus Bosch zijn thema’s verbeeldde was destijds totaal nieuw. Hij combineerde realiteit en fantasie en schilderde heiligen, duivels, landschappen en niet bestaande wezens in wonderlijke nieuwe werelden.

In het feestjaar 2016 zet het Museum Mayer van den Bergh zeven Boschiaanse schilderijen uit de eigen collectie in de kijker. De presentatie Rondom Bosch dompelt de bezoeker helemaal onder in de sfeer van Bosch. De verscheidenheid aan verschrikkingen en bizarre wezentjes is groot, ze hekelen vaak het laakbare gedrag van de mens. Bovendien illustreert de presentatie de populariteit van Bosch’ kenmerkende stijl in werk van bekende navolgers, zoals Pieter Bruegel de Oude en van de onbekende navolgers van Bosch, al dan niet met noodnaam. De werken tonen stuk voor stuk de typerende beeldtaal en thematiek.

Wie nog meer interesse heeft voor Bosch kan op 11 maart 2016 aansluiten bij een gratis lezing van prof. dr. Jos Koldeweij. Koldeweij, de Jheronimus Bosch-expert die meewerkt aan de grote Bosch-tentoonstelling Visioenen van een genie behandelt in de lezing ‘Is het of is het niet Bosch?’ de enorme populariteit en navolging van Bosch met speciale aandacht voor de Boschiaanse werken die het Museum Mayer van den Bergh toont in de presentatie Rondom Bosch. De lezing is een mut voor iedereen die een bezoek aan de grote Bosch-tentoonstelling plant. 

Koldeweij is hoogleraar Kunstgeschiedenis van de middeleeuwen aan de Radbout Universiteit in Nijmegen, voorzitter van het Bosch Research and Conservation Project en lid van het wetenschappelijk comité van de grote Bosch-tentoonstelling Visioenen van een genie.

Het werk van Bosch en zijn navolgers zit boordevol verwijzingen en betekenissen. Het Museum Mayer van den Bergh organiseert tevens rondleidingen voor individuele bezoekers die onder leiding van een gids de betekenis van de schilderijen achterhalen.

Kijk voor de praktische informatie op de website.

De tentoonstelling Rondom Bosch is te zien vanaf 13 februari tot en met 30 april.

BRON: Persbericht Museum Mayer van den Bergh 

Lees ook:Jeroen Bosch is niet te vermijden in 2016
Lees ook:Lancering online ticketshop tentoonstelling Jheronimus Bosch komt er aan
Lees ook:‘De hooiwagen’ van Jheronimus Bosch na eeuwen terug in Nederland
Lees ook:Het jaar van Jheronimus Bosch
Lees ook:Brabantse musea slaan handen ineen voor Jheronimus Bosch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>