Antwerpen krijgt nieuwe Kunsthal

Objectif en Extra City vormen samen één nieuwe Kunsthal CREDITS: Objectif en Extra City

Extra City Kunsthal en Objectif Exhibitions hebben vergaande plannen om samen een nieuwe Kunsthal op te richten. De Raden van Bestuur van Objectif Exhibitions en Extra City Kunsthal, twee organisaties voor hedendaagse beeldende kunst in Antwerpen, hebben beslist om deze nieuwe Antwerpse Kunsthal op te richten vanaf 1 februari 2016. Dan start het traject onder de leiding van Antony Hudek. Een en ander moet begin 2017 echt vorm krijgen.

De nieuwe Kunsthal zal voortbouwen op de sterke punten van Extra City Kunsthal en Objectif Exhibitions en zal een bruisende context creëren voor de presentatie van, en discussie over, Belgische en internationale hedendaagse kunst in al haar vormen. De fusie brengt de unieke en complementaire missies van beide instellingen samen. Enerzijds Objectif Exhibitions’ bijzondere aandacht voor de presentatie van correctieve perspectieven op hedendaagse beeldende kunst, hoofdzakelijk door de realisatie van solotentoonstellingen door internationale kunstenaars;   anderzijds het engagement van Extra City Kunsthal voor de presentatie van en het debat rond nationale en internationale artistieke stromingen, in het bijzonder via ambitieuze groepstentoonstellingen en aandacht voor het discursieve.

De Raden van Bestuur van Objectif Exhibitions en Extra City zijn ervan overtuigd dat een fusie zal resulteren in een sterkere instelling, die beter stand houdt in een klimaat dat steeds ambivalenter staat tegenover culturele analyse en reflectie en beter gepositioneerd zal zijn om de waarden van onafhankelijkheid, vernieuwing en intellectuele moed te verdedigen. Precies die waarden kenmerken de ‘hedendaagse kunst op haar best’. Meer dan de som van de delen, zal de nieuwe Kunsthal voor Antwerpen breder en dieper reiken dan Extra City Kunsthal en Objectif Exhibitions afzonderlijk hadden gekund. Vanaf 2017 zouden alle activiteiten van de Kunsthal de nieuwe, eengemaakte prioriteiten reflecteren.

Antony Hudek, momenteel directeur van Objectif Exhibitions, zal de nieuwe Kunsthal vorm geven, samen met de huidige medewerkers en besturen van beide instellingen, in samenspraak met de respectievelijke stakeholders en partners.

Objectif Exhibitions werd opgericht in Antwerpen in 1999 door Philippe Pirotte en Win Van den Abbeele, in datzelfde jaar nog komt Patrick Van Rossem dit duo vervoegen. Hun doel was een ruimte bieden om nieuwe tentoonstellingsvormen te ontwikkelen en te testen. De drie opeenvolgende directeurs, aangesteld door een onafhankelijke jury voor een niet-hernieuwbare periode van vier jaar, hebben dit doel op hun eigen manier voortgezet: Mai Abu ElDahab van 2007 tot 2011; Chris Fitzpatrick van 2011 tot 2015; en Antony Hudek vanaf juli 2015.

Extra City Kunsthal werd opgericht in 2004 door Wim Peeters en vond een eerste locatie in een oude graansilo in de Antwerpse havenbuurt. In 2006 werd Anselm Franke aangesteld als directeur en verhuisde de instelling naar een voormalig industrieel pand in Antwerpen Noord. Van 2011 tot 2015 was Mihnea Mircan artistiek directeur. Onder zijn leiding verhuisde Extra City in september 2013 naar haar huidige locatie in Antwerpen-Berchem.

Antony Hudek is een Zwitsers-Amerikaans kunsthistoricus en curator, geboren in Genève in 1976. Vóór zijn directeurschap bij Objectif Exhibitions had hij verscheidene curatoriële en academische posities, onder andere als onderzoeker (theorie) aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, onderzoekscurator bij Tate Liverpool en curator en adjunct-directeur bij Raven Row, Londen, waaraan hij nog steeds als curator verbonden is. Van zijn hand verschenen heel wat teksten, publicaties en antologieën. Hij was redacteur van een publicatie  van Whitechapel/MIT en is co-directeur van Occasional Papers, een non-profit uitgeverij voor kunst en ontwerp die hij mee  oprichtte in 2008.

BRON: Persbericht Extra City Kunsthal

Lees ook:Extra City Antwerpen vaart nieuwe koers
Lees ook:Extra City houdt Open Call voor curatoren en kunstenaars
Lees ook:Bijzondere lezingen in Extra City Kunsthal
Lees ook:Kunst proeven in Antwerpen: Antwerp Art Weekend
Lees ook:De hoek onder de aandacht: Extra City toont The Corner Show

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>