De Vlaamse primitieven in het Groeningemuseum

De Vlaamse primitieven zijn in de kunstgeschiedenis oorspronkelijk de schilders uit de 15e en de vroege 16e eeuw in de Zuidelijke Nederlanden. Het waren meesterschilders met een eigen stijl, gericht op een verdere verfijning van de olieverftechniek en de wil om de wereld op een zo gedetailleerd mogelijke wijze weer te geven. In het Groeningemuseum in Brugge is nu een tentoonstelling te zien waarin onder meer de fascinatie voor de Vlaamse primitieven door andere, latere, kunstenaars aan bod komt. 

In totaal worden zes schilderijen uit de collectie van het Groeningemuseum aangevuld met een aantal bruiklenen uit binnen- en buitenland. Denk aan werken van Jan van Eyck en Hans Memling, maar ook aan werken van Brugse schilders als Edmond Van Hove en Eugène Legendre, die zich lieten inspireren door de Vlaamse primitieven. Van Hove en Legendre probeerden de werken van hun meesters onder meer te evenaren op het gebied van materiaalkeuze, stijl en inhoud. Ook kunstenaars als Joseph Ducq, Jean-Baptiste Madou, Edouard Wallays en Henri Dobbelaere vonden inspiratie in het leven van de bekendste Vlaamse primitieven.

De kunst van de Vlaamse primitieven is dermate bijzonder dat ze een aanblik meer dan waard zijn. Het werk van Jheronimus Bosch maakt deel uit van dezelfde tijdsperiode als die van de Vlaamse primitieven. In het Groeningemuseum worden nu dus enkele werken getoond, maar ook elders in België zijn werken van de Vlaamse primitieven te vinden. Denk aan het werk De aanbidding van het Lam Gods van Jan en Hubert van Eyck. Dit altaarstuk bevindt zich in de St.-Baafskathedraal in Gent en is maar liefst 3,50 bij 4,61 meter groot. Wereldwijd worden de werken van de Vlaamse primitieven gekoesterd en getoond in volle glorie. De tentoonstelling in het Groeningemuseum is dan ook een prima gelegenheid dichtbij huis het werk van deze meesterschilders te zien.

Meer weten over de Vlaamse primitieven? Kijk dan hier. De expositie in het Groeningemuseum is te zien tot en met 6 maart.

BRON: Groeningemuseum Brugge

 

Lees ook:Vlaamse vedetten
Lees ook:Middeleeuwse meesterwerken in Brugge
Lees ook:Oeuvre Jan Brugge in Bergkerk Deventer
Lees ook:Jan van Eyck terug in Den Haag
Lees ook:Kamagurka curator van kunstenfestival Brugge Centraal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>