De ‘klaagmuur’ van David Bade in S.M.A.K. Gent

David Bade, Becoming Insider, 2014, conte op papier 60×40 cm CREDITS: David Bade, S.M.A.K.

De multidisciplinaire kunstenaar David Bade toont vanaf 21 juni zijn werken in S.M.A.K. in Gent. Onder de noemer “Zwaan kleef aan” wordt een Gesamtkunstwerk met een sterk sociaal en interactief karakter getoond.. Vanuit de bestaande sculptuur ‘Wailing Wall’ (klaagmuur) bouwt Bade een omvangrijke en broeierige installatie met een mix van ouder werk, nieuwe creaties en ingrepen van het Instituto Buena Bista, de kunstschool die hij mee oprichtte in Curaçao.

David Bade, geboren in 1970 op Curaçao maakt kleurrijke tekeningen en absurde sculpturen die hij recycleert uit ‘waardeloze’ (bouw)materialen. Hij assembleert ze later tot geweldig expressieve, ruimtevullende installaties die hij bestrooit met snelschriften, persoonlijke anekdotes, bijtende commentaar op de actualiteit, een humoristische woordspeling of een ironiserende volkswijsheid. Vormelijk citeert hij vrijelijk uit de banale hedendaagse cultuur, de kunstgeschiedenis en de beeldtaal van zijn geboorteland Curaçao, waar invloeden uit de Westerse en Afrikaanse cultuur samengaan met de traditie van het kleurrijke Caraïbische carnaval en het volksgeloof.

Voor “Zwaan kleef aan” ligt het hoogtepunt bij de klaagmuur ‘Wailing Wall’, één van Bades sculpturen die zich in de vaste collectie van S.M.A.K. bevinden. In het museum bouwt hij deze ‘Klaagmuur’ uit tot een omvangrijk, broeierig environment met een mix van ouder werk, nieuwe creaties en ingrepen van het Instituto Buena Bista. Later in de zomer, van 18 augustus tot 31 augustus, krijgt “Zwaan kleef aan’” een pendant onder de stadshal in het historische centrum van Gent. David Bade, stichters en studenten van Instituto Buena Bista produceren er een nieuwe klaagmuur in nauwe samenwerking met inwoners van Gent. Het wordt een groeisculptuur uit zeer diverse materialen waaraan de deelnemers, zoals groepen burgers, jongeren uit kansarme milieus, psychiatrische patiënten, kunststudenten, telkens nieuwe vormen, kleuren, verhalen en betekenislagen kunnen toevoegen.

“Zwaan kleef aan” van David Bade en Instituo Buena Bista loopt tot en met 21 september in S.M.A.K.

‘Zwaan kleef aan’ komt tot voleinding in S.M.A.K. waar beide bouwsels worden samengevoegd.

Lees ook:David Bade in het GEM
Lees ook:Megagroot kunstwerk voor de Koning
Lees ook:Naar de kunstacademie met de Kunsthal
Lees ook:Museum De Fundatie toont beelden op Lowlands
Lees ook:Taxatiedag bij Museum Beelden aan Zee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>