Verloren gewaand Fabergé-ei ontloopt schroothoop

Een prachtig Fabergé-ei werd bijna oud ijzer FOTO WARTSKI

Een verloren gewaand Fabergé-ei is boven water gekomen op een vlooienmarkt. Een Amerikaanse ijzerhandelaar kocht het ei op een rommelmarkt voor 10.000 euro met de intentie het door te verkopen. Gelukkig voor de kunstliefhebbers was er niemand die het ei wilde hebben, waarna de koper op internet de combinatie ‘Egg’ en ’Vacheron Constantin’  invoerde. Dat leidde tot de ontdekking dat het ei niets minder dan een Fabergé-ei was. 

De online zoektocht leidde namelijk naar  Kieran McCarthy, directeur van Wartski, gespecialiseerd in het werk van Carl Fabergé. In een artikel had McCarthy ooit gesproken over het bewuste Fabergé-ei met klokje van Vacheron Constantin. In 1964 was het ei nog eens aangetroffen en verkocht voor slechts 2.450 dollar. In de jaren daarna werd er druk gezocht naar het ei, maar zonder resultaat. De waarde van het ei was toen inmiddels opgelopen naar enkele miljoenen euro’s. Voor de koper was zijn online zoektocht reden om naar Londen af te reizen en Kieran McCarthy met een bezoek te vereren. Gewapend met foto’s van zijn ei en het verhaal daaromheen leidde bij McCarthy al bijna tot de zekerheid dat het betreffende ei tot de verloren gewaande Fabergé-eieren behoorde. McCarthy reisde daarom af naar de VS, mocht het ei bekijken en nam het vervolgens mee naar Londen in opdracht van een privéverzamelaar. Deze verzamelaar stelt zijn bezit nu voor een paar dagen ten toon in Londen bij Wartski. Van 14 tot en met 17 april kunt u zich vergapen aan dit prachtige ei van grote cultuur- en kunsthistorische waarde.

Lees ook:Echtpaar steelt voor €1,6 miljoen aan kunst
Lees ook:Kröller-Müller koopt schets Brancusi
Lees ook:Salvator Mundi van Da Vinci teruggevonden
Lees ook:74 miljoen euro voor Giacometti
Lees ook:Wallraf-Richartz Museum zoekt ‘verloren’ kunstwerken.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>