Kunstuur in de Klas

Still uit Kunstuur in de Klas, aflevering ‘Schoonheid – tussen kunst en kitsch’
Ted Noten, Lady K Bag 4 Prada.
credits: Kunstuur in de Klas, ARTtube en NTR SchoolTV

Kunstuur in de klas is een nieuw programma over kunst speciaal voor het voortgezet onderwijs. Het programma wordt vandaag gelanceerd op ARTtube.nl en Schooltv.nl. In deze samenwerking tussen NTR Schooltv en ARTtube worden leerlingen wegwijs gemaakt in de kunstwereld. In een twaalftal korte video’s licht AVROTROS’ Kunstuur-presentator Lucas De Man verschillende hoogtepunten uit de beeldende kunst, design, mode, fotografie en architectuur uit.
NTR Schooltv en ARTtube dragen met deze nieuwe serie bij aan een grote wens vanuit het onderwijs: het maken van een toegankelijke, visuele content die aansluit bij het curriculum en van de leerlingen. Aan de hand van vijf thema’s licht Kunstuur in de klas het kunstenaarschap en kunstbegrippen toe. Deze onderwerpen sluiten aan bij de actuele thema’s van de eindexamens voor kunst- en cultuurvakken: Beweging (VMBO), Engagement (VWO), Schoonheid (HAVO), Massacultuur en Cultuur van het Moderne (Kunst Algemeen, HAVO/VWO). Bij iedere video is een korte lesbrief beschikbaar met kijktips en verdiepingsvragen.

Kunstuur in Klas is een samenwerking tussen NTR Schooltv, ARTtube en AVROTROS’ Kunstuur. De video’s zijn bewerkingen van het programma Kunstuur van AVROTROS, aangevuld met fragmenten uit ARTtube video’s, die gemaakt werden door twintig aangesloten musea uit Nederland en België. De serie is te bekijken via deze link. Een eerdere samenwerking tussen ARTtube en NTR Schooltv resulteerde in de reeks ARTClips, waarin presentator Maurice Lede in de musea op zoek gaat naar vragen over kunst die leven bij jongeren.

Op 27 en 28 januari presenteren NTR Schooltv en ARTtube Kunstuur in de Klas aan het onderwijs op de Cultuur en Onderwijsbeurs in de Jaarbeurs te Utrecht. ARTtube is het online videokanaal van musea uit Nederland en België. In 2012 startten vijf musea (Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA Antwerpen, Gemeentemuseum Den Haag, Museum De Pont en Museum Boijmans Van Beuningen) het gezamenlijke platform ARTtube. Inmiddels delen al twintig musea/kunstinstellingen hun video’s met het publiek via ARTtube – en dit aantal is groeiend. ARTtube bevat bijzondere interviews met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers. De musea en presentatie-instellingen bieden een kijkje achter de schermen bij de opbouw van tentoonstellingen en de restauratie van kunstwerken en laten hun curatoren en conservatoren aan het woord. ARTtube is een belangrijke informatiebron voor alle liefhebbers van kunst en cultuur. Speciale doelgroep sinds 2013 is het onderwijs, voor wie het platform steeds meer video’s, series en aanvullend lesmateriaal biedt. ARTtube werkt samen met de publieke omroep en digitale cultuurzenders in Nederland en België voor de distributie van bestaande content en het maken van nieuwe producties. ARTtube wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en Mondriaan Fonds.

BRON: Persbericht ARTtube

Lees ook:ARTtube is klaar voor de toekomst
Lees ook:ArtTube gaat uitbreiden
Lees ook:ARTtube komt naar Lowlands
Lees ook:Kunstuur in een nieuw jasje
Lees ook:ARTtube lanceert ARTtinder: daten met kunst in het museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>