Talenten Hermitage Academie studeren af

De tweede lichting is afgestudeerd FOTO: Evert Elzinga

45 talenten van de Hermitage Academie in Amsterdam zijn afgestudeerd. Het betreft de tweede lichting afgestudeerden. Op zondag 28 juni kregen de 45 talenten na een barettenceremonie in de Hermitage Amsterdam hun oorkonde voor succesvolle afronding van de Hermitage Academie. In het bijzijn van hun ouders, docenten, sponsors en vele Vrienden van de Hermitage zong de bekende zanger Phatt de baretten de lucht in. De talenten volgden de afgelopen vierenhalf jaar het kunstonderwijsprogramma van de Hermitage voor Kinderen. De middag werd gepresenteerd door Karin Bloemen.

Volgens Turi van der Werf, één van de talenten van de Hermitage Academie, heeft de opleiding haar veel gebracht. ‘Ik kijk nu op een andere manier naar kunst. Vroeger bekeek ik een schilderij en dacht ik alleen maar: “Wat een leuke kleuren”, en zocht ik daarna in het museum een bankje om op te zitten. Nu kan ik een schilderij plaatsen in een tijd en stroming en begrijp ik de afbeelding beter. Soms blijf ik wel een uur kijken naar één werk! Bij de tekenlessen op school merk ik dat ik een voorsprong heb; ik heb allerlei technieken onder de knie.’

Van Monet tot Gauguin, van Velázquez tot Rembrandt, schoolkinderen ontmoeten in de Hermitage de allergrootste kunstenaars. Het eerste bezoek aan de Hermitage voor Kinderen begint met voorbereidende lessen in de klas. De deuren van het museum gaan exclusief open voor de kinderen (6–10 jaar). Zij krijgen een rondleiding en een workshop, begeleid door professionele docenten en beeldend kunstenaars. Voor de geselecteerde talenten volgt hierna een uitgebreider kunstonderwijsprogramma met het Hermitage Atelier (1,5 jaar, 10–12 jaar) en de Hermitage Academie (3 jaar, 12–16 jaar). Jaarlijks bezoeken gemiddeld 10.000 basisschoolleerlingen de Hermitage voor Kinderen. Het gratis kunstonderwijsprogramma bereikt zo tweederde van alle scholieren uit Amsterdam en directe omgeving. Inmiddels hebben honderden talenten het volledige programma van drie delen doorlopen. Elk jaar levert de Hermitage Academie een lichting af met meer interesse en hartstocht voor kunst en cultuur.

Op verzoek van de Hermitage Amsterdam heeft onderzoeksbureau Bain & Company een studie uitgevoerd naar de sociale impact van het kunstonderwijsprogramma op kinderen. Het onderzoek bestond uit ruim 300 interviews met leerlingen uit de school- en talentenprogramma’s, ouders, docenten en experts. Hieruit is onder meer naar voren gekomen dat de kunsthistorische kennis en de creatieve vaardigheden duidelijk groeiden. 90% van de deelnemers gaf aan nogmaals naar een museum te willen en meer dan 50% van de ouders en kinderen zag een duidelijke toename van het zelfvertrouwen. De onderzoekers hebben bevestigd dat de Hermitage voor Kinderen het meest uitgebreide en complete onderwijsprogramma van alle Nederlandse musea is en de 21e-eeuwse vaardigheden als creativiteit, kritisch denken en samenwerken bevordert.

BRON: Persbericht Hermitage

 

Lees ook:Nieuwe lichting kunsttalent rondt Hermitage voor Kinderen af
Lees ook:Hermitage Amsterdam verwelkomt in 2015 444.000 bezoekers
Lees ook:Hermitage Amsterdam en AMVJ Fonds zetten in op kunst voor kinderen
Lees ook:Willie Wartaal opent expositie Hermitage voor Kinderen
Lees ook:Hermitage Amsterdam verwelkomt in 2014 375.000 bezoekers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>