Rembrandts Claudius Civilis keert terug in het Koninklijk Paleis

Projectie Rembrandts Claudius Civilis Koninklijk Paleis Amsterdam. ANP PHOTO PERSSUPPORT

De nachtelijke samenzwering van Claudius Civilis was in zijn oorspronkelijke gedaante één van de meest uitzonderlijke werken van Rembrandt. De originele afmeting van circa 5,5 bij 5,5 meter maakt het verreweg zijn grootste schilderij, zelfs groter dan de Nachtwacht. Rembrandt schilderde de Claudius Civilis in 1661-1662 voor het toen nieuwe Stadhuis van Amsterdam, het huidige Koninklijk Paleis. Een reconstructie van het gehele schilderij wordt nu ter gelegenheid van de tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum getoond in het Koninklijk Paleis. Koning Willem- Alexander heeft vandaag de tentoonstelling in het Rijksmuseum officieel geopend en het Koninklijk Paleis Amsterdam viert het openingsfeest mee. Het werk ‘De Samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis’ werd destijds speciaal voor het gebouw dat we nu kennen als het Koninklijk Paleis geschilderd door Rembrandt. Het werk is ook te zien in het Rijksmuseum.

Voor de gelegenheid is de komende weken in het Paleis een projectie te zien van het schilderij op de plek waar het ooit hing. In de Gallery Talk ‘Rembrandt was here!’ onthult een expert vervolgens alles over het tragische verloop van Rembrandts grootste schilderij. Van het oorspronkelijke schilderij is namelijk nog maar slechts een uitsnede over. Die uitsnede heeft de afgelopen 150 jaar in Zweden gehangen. Sinds enige tijd is de uitsnede weer terug in Nederland, als onderdeel van de tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Rembrandt was here!’ is de allereerste serie van Gallery Talks in het Koninklijk Paleis en zal zaterdag 14 februari van start gaan. Het Koninklijk Paleis Amsterdam introduceert de Gallery Talks om bezoekers meer te leren over de kunstschatten van het Paleis. Eén aspect van het magnifieke gebouw zal uitgelicht worden in speciale rondleidingen van een half uur geleid door een expert. De Gallery Talks zijn gratis, er is alleen een entreeticket voor het Koninklijk Paleis nodig.

De Gallery Talk Rembrandt was here! is te volgen tot en met 17 mei 2015 (zaterdag en zondag om 14.00 uur / Nederlands gesproken zaterdag en zondag om 15.00 uur / Engels gesproken). Kijk voor meer informatie hier.

BRON: Persbericht ANP Perssupport

Lees ook:Zweeds koningspaar brengt bezoek aan Rijksmuseum
Lees ook:Koninklijk Paleis Amsterdam toont Dynastie van Oranje-Nassau
Lees ook:Koning opent overzichtstentoonstelling Late Rembrandt in Rijksmuseum
Lees ook:Extra openstellingen Late Rembrandt in Rijksmuseum
Lees ook:Rembrandt te zien in spiegelbeeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>