Het jaar van Jheronimus Bosch

De Gekruisigde Martelares van Jhernomius Bosch CREDITS: Het Noordbrabants Museum

Natuurlijk, het is nog maar 2015 en dus is het jaar van Vincent van Gogh nog maar net begonnen, maar toch wil ik alvast aandacht besteden aan 2016. 2016 is namelijk het jaar van een andere grootheid uit de wereld van de kunst, namelijk Jheronimus Bosch. Net zoals Van Gogh dit jaar een jubeljaar heeft, krijgt Bosch dit volgend jaar, met name in zijn eigen stad ‘s-Hertogenbosch. En ook dan staan er tal van activiteiten op het programma!

In 2016 is het precies 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch overleed. ’s-Hertogenbosch is de stad waar hij woonde en ook zijn meesterwerken maakte. Ter ere van deze grote kunstenaar is er volgend jaar een grote internationale tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum. Het Noordbrabants Museum presenteert in 2016 de expositie Jheronimus Bosch. Visioenen van een genie. Het betreft een overzicht van zijn schilderijen en tekeningen. Daarnaast wordt een even groot aantal andere bijzondere kunstwerken en objecten uit de tijd van Bosch getoond. Deze werken geven een beeld van de tijd en context waarin Bosch leefde en werkte.

De tentoonstelling is onderdeel en het hoogtepunt van het Nationale Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500. Heel ’s-Hertogenbosch bruist dan van de activiteiten die in het teken staan van Jheronimus Bosch. Bosch (ca. 1450 – 1516) wordt gezien als één van de meest creatieve kunstenaars die Nederland ooit heeft voortgebracht. Hij werkte in de periode rond 1500 oftewel de overgang tussen Middeleeuwen en Renaissance. Als geen ander was hij in staat om op unieke wijze de relatie tussen de mens, zijn omgeving en zijn schepper weer te geven en af te beelden.

De kunstnalatenschap van Jheronimus Bosch bestaat uit ongeveer 45 werken. Zijn schilderijen en tekeningen worden bewaard en beheerd in achttien collecties, verspreid over tien landen op twee continenten. Wie wil zien hoe en waar de werken van Bosch zich bevinden, kan ook naar Het Verhaal van Brabant kijken in het museum in het Jheronimus Bosch Paviljoen. Dit paviljoen is wel al te bezoeken.

Hoewel de expositie over Bosch pas start op 11 februari 2016, dient u er rekening mee te houden dat de kaartverkoop reeds start aan het einde van deze zomer, dus ruim een half jaar voor de expositie. Wie zeker wil zijn van een kaartje, moet dit dus alvast maar noteren in de agenda!

Lees ook:Jeroen Bosch is niet te vermijden in 2016
Lees ook:Lancering online ticketshop tentoonstelling Jheronimus Bosch komt er aan
Lees ook:Het Noordbrabants Museum eert Jheronimus Bosch
Lees ook:Klaar voor Jheronimus Bosch
Lees ook:Openingstijden tentoonstelling Jheronimus Bosch vanwege grote belangstelling flink verruimd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>