The Amsterdam Trail: het kunstspoor langs hedendaagse en etnografische kunst

Trail Amsterdam 2016, ontwerp Folkert de Jong

De kunstroute The Amsterdam Trail koppelt hedendaagse kunst aan etnografica. Toonaangevende kunstenaars onder wie herman de vries exposeren tijdens The Amsterdam Trail hun werk tussen maskers, amuletten en rituele objecten. Een Mayaschaal van vóór de jaartelling is bijvoorbeeld samen te zien met keramiek van Delphine Courtillot. Werk van Stanley Brouwn combineert ook wonderwel met een Afrikaans masker.

The Amsterdam Trail wordt van 13 tot en met 15 mei gehouden in Amsterdam. Het ‘kunstspoor’ loopt langs hedendaagse en etnografica-galeries rond de Spiegelgracht, het Amstelveld en in de Jordaan. De combinaties zijn intuïtief en daardoor verrassend. Etnografica-galeries deden mee aan eerdere edities van The Amsterdam Trail. Voor het eerst laten nu echter ook hedendaagse galeries etnografica zien. De formule is wereldwijd uniek en levert een kijkfeest op met gevestigde kunstenaars, jong talent en niet-westerse voorwerpen. Er zijn schilderijen, sculpturen en foto’s, maar ook mode van Walter van Beirendonck. Hij liet zich inspireren door patronen uit Papoea Nieuw Guinea. Daar ligt ook de bron voor het affiche, een ontwerp van beeldend kunstenaar Folkert de Jong. Hij gebruikte een prachtig object dat in Papoea Nieuw Guinea als bruidsgeld diende.

Het huwelijk tussen hedendaagse kunst en etnografica is niet nieuw. Picasso kon zijn eerste kubistische werk ter wereld – Les Demoiselles d’Avignon – pas schilderen nadat hij in het Musée de l’Homme het werk van ‘de primitieven’ had gezien. Hij liet zich daar voeden. En dat gebeurt nog steeds, zo blijkt tijdens The Amsterdam Trail. Er ontstaan onverwachte samenwerkingen, kriskras over de wereld en kriskras door de tijd; van bijna 3000 jaar vóór Christus tot aan nu. Ondanks grote verschillen blijft een cultuurclash uit. “De werken versterken elkaar. Bij een eerdere editie zagen mensen soms het verschil niet”, vertelt initiatiefnemer en galeriehouder Finette Lemaire. Wat is hedendaagse kunst? En welk stuk is etnografica? “Bezoekers moeten heel goed kijken.’ Dat zelf ontdekken maakt The Amsterdam Trail ook zo leuk. Naambordjes ontbreken, net als prijskaartjes, al is het werk vaak wel te koop.”

De kunstenaars die meedoen zijn Walter van Beirendonck, Lard Buurman, Delphine Courtillot, Olivier van Herpt & Sander Wassink, Alexandra Leykauf, Otobong Nkanga, Marcel Pinas, Roy Vastenburg en herman de vries. De deelnemende galeries zijn Kunsthandel P. de Boer, Borzo Gallery, Galerie Wouter van Leeuwen, Lumen Travo Gallery, Ornis A. Gallery, le Plafond Martin van Zomeren & Diana Stigter, David van Doesburg, Slewe Gallery en tegenboschvanvreden. Ook niet-westerse galeries doen mee, zoals Astamangala, Ethnographic art books, Frans Faber-Tribal Arts, Galerie Lemaire, Dick Meijer-Antiquiteiten, Polak works of art, Michel Thieme en Tribal Design.

The Amsterdam Trail | kunstroute langs hedendaagse kunst en etnografica opent op vrijdag 13 mei vanaf 17.00 uur en is vervolgens op zaterdag 14 en zondag 15 mei gratis te zien vanaf 12.00 tot 18.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website.

BRON: Persbericht Finette Lemaire

Lees ook:Op pad met de Amsterdam Trail
Lees ook:Tribal Art Fair is klaar voor editie 13
Lees ook:Maskers in het Cobra Museum
Lees ook:Delphine Quirin en de kunst van het hoedenmaken
Lees ook:Hong Kong Art Fair 2011 van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>