Kunst met schimmels

Een schimmelige toekomst CREDITS: Artis Micropia Samuel van Leeuwen

Gisterenmiddag is in ARTIS-Micropia Een Schimmelige Toekomst onthuld. De opstelling geeft een radicaal nieuwe kijk op schimmels en hun toepassing. Schimmels kunnen hout, leer en zelfs plastic vervangen. Ontwerper Maurizio Montalti ontwikkelde samen met wetenschappers van de Universiteit Utrecht een manier om schimmels te gebruiken als duurzaam materiaal. Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld, laat de toepassing hiervan nu voor het eerst aan het grote publiek zien in een permanente nieuwe opstelling. Het zijn lampen, vazen, stoelen en zelfs pantoffels, gemaakt van schimmels . De bezoeker kan Een Schimmelige Toekomst zien, ruiken en zelfs aanraken.

Ontwerper Maurizio Montalti was al tijdens zijn opleiding aan de Design Academy op zoek naar een manier  om materiaal te maken dat geen afval oplevert als het product wordt weggegooid. Schimmels zijn onmisbaar in recycling. In de natuur breken ze organisch materiaal af, door over hun voedsel heen te groeien. Die groeikracht betekende een kans.  Montalti liet het mycelium (het netwerk van schimmeldraden) door organische voeding verspreiden. Zo ontstaat er een stevig en toch licht materiaal. Samen met professor Han Wösten, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit Utrecht (UU), ontwikkelde hij een methode om schimmels op gecontroleerde wijze door allerlei soorten materiaal te laten groeien. Met behulp van een mal zijn er verschillende vormen mee te maken.

Schimmelkunst CREDITS: Artis Micropia Samuel van Leeuwen

Een van de schimmelsoorten die wordt gebruikt kent iedereen: de oesterzwam (Pleutorus ostreatus). Oesterzwammen eten graag dood plantenmateriaal. Wanneer je de oesterzwam ‘voert’ met agrarisch materiaal, zoals houtsnippers of stro, groeien de schimmeldraden hier doorheen en binden de vezels aan elkaar. Zo vormt de schimmel een 100% natuurlijke lijm. In Micropia zijn een aantal gebruiksvoorwerpen te zien die gemaakt zijn met schimmels. Van een lichtgewicht stoel en waterdichte vaas tot een doorschijnende lampenkap.  Een mooi voorbeeld van Natura Artis Magistra: de natuur is de leermeesteres van de kunst en wetenschap.

Montalti hield de producten in de opstelling bewust ruw en onafgewerkt. Hij wilde als designer niet te veel zijn eigen stempel op het ontwerp drukken, maar de schimmels hun werk laten doen. “Zij zijn de dansers, ik ben slechts de choreograaf.”

Als platform brengt Micropia belanghebbenden op het gebied van microbiologie samen. Als museum blijft Micropia nieuwe toepassingen tonen. In Micropia kun je het mycelium  zien, ruiken en bevoelen. De producten zijn 100% natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar. Omdat ze van voornamelijk agrarisch afval worden gemaakt, passen ze perfect binnen de circulaire economie. Als vervanger voor hout, rubber, papier en zelfs plastic zijn schimmelproducten een duurzaam alternatief voor vervuilend materiaal.

ARTIS-Micropia is ’s werelds enige  museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt. Het prijswinnende Micropia wil een breed publiek enthousiasmeren voor de kleinste en meest succesvolle organismen op aarde. Naast museum is Micropia ook een platform, de verbindende schakel tussen wetenschap en publiek. Hiermee haakt Micropia in op het groeiende belang van biotechnologie en life sciences.

Vanaf 8 februari vertelt de Laborant van Micropia dagelijks om 13.00 uur en 16.00 uur over schimmels.

 

Lees ook:Redding Panorama Mesdag nabij
Lees ook:Natura Artis Magistra in MOA
Lees ook:Gemeentemuseum Den Haag past Mondriaan & De Stijl aan
Lees ook:Het Rijksmuseum kleurt Oranje
Lees ook:Een hommage aan de ‘Prima Mens’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>