Te koop: een geheim kunstwerk

Stel je voor: je krijgt de kans om een kunstwerk te kopen, maar je weet niet wat het is. Zou je het dan toch kopen? En wat zou je ervoor geven? Kunstenaar Malou van Doormaal realiseert in samenwerking met de Bredase kunstinstelling KOP de verkoop van haar Geheime Kunstwerk, waarmee ze op zoek gaat naar het antwoord op deze vragen. De start van de verkoop is tijdens Art Rotterdam op 9 februari.

Het spannende aan het geheime kunstwerk is dat iedereen het in principe kan kopen, er is geen vooraf bepaalde prijs. Mensen mogen dus zelf bepalen wat ze over hebben voor Het Geheime Kunstwerk, waarvan de vorm en inhoud onbekend zijn én ook moeten blijven na aanschaf. Er zitten echter wel wat addertjes onder het gras. Want hoe toegankelijk het ook lijkt, een geheim kan natuurlijk niet gedeeld worden zonder dat er een daadwerkelijke vertrouwensband ontstaat tussen de kunstenaar en de potentiële koper. Want wat als de kunstenaar vermoedt dat iemands motivatie niet zuiver is? Of als iemand een flapuit blijkt te zijn? Het geld dat geboden wordt kan aantrekkelijk zijn, maar er moet altijd worden afgewogen wat het meeste waard is.

Tegelijkertijd geldt dit ook andersom. Want wat als het werk tegenvalt? Wat als het een kat in de zak blijkt te zijn? Dit spanningsveld is interessant. Het is natuurlijk tegenstrijdig om iets zoveel mogelijk te willen delen en dit gelijktijdig angstvallig geheim te willen houden. Het lijkt bijna onmogelijk. Om zeker te zijn van geheimhouding moeten mensen daarom een contract tekenen. Op 9 februari start de verkoop tijdens Art Rotterdam en de verkoopperiode zal 88 dagen duren.

Het Geheime Kunstwerk is onderdeel van Moneymakers, een project van KOP waarin zij samen met een kunstenaar een werkperiode aangaan van circa 1 jaar. Moneymakers heeft als doel om kunstenaars te ondersteunen in de ontwikkeling van cultureel ondernemerschap en hen te begeleiden in het ontwikkelen van een verdienmodel. Dit project, Het Geheime Kunstwerk, is een samenwerking tussen KOP en Malou van Doormaal van iwbdjdyatmvezdmnekzawvb. Kunst en commercie kunnen goed samengaan, maar je moet de lijn hiertussen scherp in de gaten houden. Met de verkoop van Het Geheime Kunstwerk wil KOP samen met Malou op zoek naar deze grenzen.

BRON: Persbericht www.kop.nu

Lees ook:Boijmans van Beuningen biedt Kunst4Kids
Lees ook:Winterpret
Lees ook:Museum Kunstpalast moet mogelijk kunstwerk teruggeven
Lees ook:Museumgouda veilt schilderij Marlene Dumas
Lees ook:Mini-Monet koopt huis voor ouders

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>