Crowdfunding moet glasnegatieven Pierre Cuypers toegankelijk maken

Een beschadigd glasnegatief uit de collectie Cuypershuis Roermond CREDITS: Cuypershuis Roermond

Het Cuypershuis start 3 december met een crowdfundingproject, waarbij het publiek glasnegatieven uit de museumcollectie kan adopteren. Het betreft een collectie van 800 glasnegatieven, die een schat aan informatie bevatten over het functioneren van de ateliers van Cuypers. Met hulp van donateurs hoopt het Cuypershuis deze verborgen informatie voor iedereen beschikbaar te maken.

Een presentatie over het belang en de waarde van deze glasnegatieven is tot en met 26 maart 2017 te zien in het Cuypershuis Roermond. Specialisten hebben de collectie bekeken en deze als zeer waardevol omschreven op fototechnisch vlak. Nog interessanter is dat de verzameling een schat aan informatie bevat over de ateliers van Cuypers: de producten, de medewerkers, de werkomstandigheden kortom het functioneren van de ateliers. De 800 afbeeldingen brengen de toeschouwer terug naar de wereld van de ateliers van Cuypers in Roermond, naar hun kunstvoorwerpen en naar de mensen die deze vervaardigden.

De globale tijdsindicatie geeft aan dat er al vroeg door Cuypers gebruik werd gemaakt van deze nieuwe techniek: fotografie. Dit onderstreept Cuypers’ affiniteit met vernieuwing en zijn slimme ondernemerschap. Afdrukken van de glasnegatieven gebruikte hij om zijn werk en aanbod aan kunstvoorwerpen onder de aandacht van het publiek te brengen. Catalogi en strooifolders moesten potentiële kopers over de streep trekken. Fotografie was tevens een handig middel om een (te restaureren) gebouw snel vast te leggen, in plaats van uitvoerig schetsen te maken.

Het Cuypershuis wil deze glasnegatieven daarom heel graag van de ondergang redden en voor de toekomst bewaren. Het digitaliseren en de nodige conservering en restauratie zorgt ervoor dat deze kennis over Cuypers’ werk voor iedereen beschikbaar komt. Met de museumpresentatie en de ‘crowdfunding’ tracht het museum dit project te financieren. Elke bijdrage is welkom: donateurs krijgen als dank bijvoorbeeld een exclusieve rondleiding of een reproductie van het geadopteerde glasnegatief.

BRON: Persbericht Cuypershuis

 

Lees ook:Crowdfundingsactie Cuypershuis Roermond is groot succes
Lees ook:De glasnegatieven van Cuijpers
Lees ook:Hoe de stad Roermond aan haar museum kwam
Lees ook:Een sieraad voor de stad Roermond
Lees ook:Roermond in de ban van het Cuypersweekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>