Jimi Kleinbruinink presenteert zijn TRANSPARANT STATE OF MIND

Een werk van Jimi Kleinbruinink CREDITS: Creatorium AIR Alkmaar

De werkperiode van de eerste AIR Creatorium-bewoner in Alkmaar, Jimi Kleinbruinink, loopt langzaam op zijn einde.  Het was een periode waarin Kleinbruinink Overstad en HAL 25 op zich in heeft laten werken en heeft proberen te doorgronden. Wat doet een jonge kunstenaar met de ruimte en de grootsheid van dit gebied? Dit is vanaf 22 juli te zien in het Creatorium zelf. 

Jimi Kleinbruinink heeft eerder grote ruimtelijke werken gemaakt en kan moeiteloos de confrontatie aangaan met zijn omgeving. En daar waar Overstad en HAL 25 uitnodigen om van die ruimte gebruik te maken en opnieuw groot uit te pakken, komt Jimi na zijn onderzoeks- en werkperiode in het Creatorium met geconcentreerd werk, kleiner dan wat hij gewend is te maken. Waarom? Is Overstad te groot en moet dit gebied teruggebracht worden naar een menselijke maat? En is dan die te grote schaal, die aaneenschakeling van bedrijfshallen met meubels, bedden en woonaccessoires, het struikelblok voor Overstad?

Binnen de Artist in Residence periode van de kunstenaars die in het Creatorium werken, wordt ze gevraagd op een transparante manier naar Overstad te kijken. De intuïtieve keuze van Jimi, om kleiner en geconcentreerder werk te maken dan hij normaal doet, lijkt de reactie van veel Alkmaarders op Overstad te weerspiegelen. Welke conclusie kunnen we trekken als we de leegstand van de Noorder Arcade tegenover het succes van het kleine Stadsstrand zetten? Of de exclusiviteit van conceptstore De Blok tegenover het dertien in een dozijn aanbod van de meubel en woongiganten in dit gebied?

Jimi’s antwoord op de schaal van Overstad wordt in een serie nieuwe sculpturen verwerkt. “Mijn eerdere sculpturen waren wat rauw en chaotisch van aard. Nu ik hier verblijft, op een plek die zo in transitie is, bemerk ik de behoefte om meer gestructureerde en strakkere beelden te maken. Ik spiegel en breng orde in de chaos. Zo toon ik door middel van mijn eigen intentie een blik op een andere wereld, een wereld die geijkte ideeën voorbij streeft.”

Op vrijdag 22 juli rond Jimi Kleinbruinink zijn werkperiode in het Creatorium af met een presentatie van zijn werk. Van 16:00 tot 21:00 is iedereen welkom in het Creatorium / HAL 25, Pettemerstraat 15 te Alkmaar. Drink wat, eet wat en ga in gesprek met Jimi of met één van de andere betrokken bij het Creatorium.

Vanaf 15 augustus 2016 komt Rosalie Ravensteijn in het Creatorium wonen en werken. Rosalie zal een onderzoek uitvoeren waarbij ze uitgaat van het begrip “wat is het beste”  voor Overstad, voor een kunstenaar in een artist in residence en voor Creatorium zelf. Het project van Rosalie past heel goed in de huidige tijdsgeest van wellness en fitness en maakt nieuwsgierig.

BRON: Persbericht Creatorium

 

Lees ook:Het Creatorium doet HET gewoon
Lees ook:Maquetteschilderij Cornelis Buys keert terug in Alkmaar na tien jaar restauratie
Lees ook:Fries Museum en Stedelijk Museum Alkmaar winnen Turing Toekenningen
Lees ook:Kunst aan de Vaart
Lees ook:De onbekende keramiek van Erik Andriesse

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>