Op zoek naar Rembrandts kleuren

Sinds 24 maart is in Leiden het Rembrandt Lokaal te vinden. In dit lokaal zijn de resultaten van het Rembrandt LAB te zien. Het Rembrandt LAB is een vernieuwend onderzoek naar kleur. In opdracht van Museum Het Rembrandthuis, Museum De Lakenhal, Leiden Marketing en Cultuurfonds Leiden vertaalden ontwerpers Maarten Kolk & Guus Kusters de wereldberoemde kleurtechniek van Rembrandt naar de 21e eeuw. Het resultaat van dit lab is een compleet nieuwe pigmentopbouw in keramiek, geïnspireerd op tijdloze iconen als de Nachtwacht, het Joodse bruidje en een zelfportret uit zijn vroege periode in Leiden. Tot en met 29 mei 2016 worden de resultaten getoond in Het Rembrandt Lokaal in Leiden. Het Rembrandt Lokaal, gelegen aan de Langebrug 89 te Leiden is een bijzondere historische locatie: hier kreeg de in Leiden geboren Rembrandt in 1619 zijn eerste schilderlessen van Jacob van Swanenburgh, die er zijn woning en atelier had. De presentatie reist na 29 mei door en wordt tentoongesteld in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, gevolgd door de Dutch Design Week in Eindhoven.

Studio Maarten Kolk & Guus Kusters kregen de eerste in een jaarlijks terugkerende serie opdrachten aan ontwerpers. RembrandtLAB biedt hedendaagse ontwerpers dit platform voor onderzoek naar 17e-eeuws kleurgebruik. Kolk en Kusters bestudeerden met Petria Noble – hoofd restauratie van het Rijksmuseum Amsterdam – enkele sleutelwerken van Rembrandt, waaronder de Nachtwacht. Typerend voor dit schilderij is de laagsgewijze opbouw van de vele figuren en kleuren op het doek. Het werd het uitgangspunt bij de vertaling van het schilderij naar een studie in keramiek. Waar het in keramiek ongebruikelijk is om met meerdere lagen kleur over elkaar heen te werken, deden de ontwerpers dit wel. Met innovatief resultaat.

Het doel van dit project is de verrijking van het kleur- en materiaalgebruik van Rembrandt voor de huidige maakindustrie en productvormgeving te tonen. Om die reden ontwikkelden Kolk en Kusters geen gebruiksproducten als eindresultaat, maar recepturen, kleurcombinaties en suggesties van toepassingen.

Rond het RembrandtLAB Leiden is een aanvullend randprogramma samengesteld. Dagelijks is een Open LAB met toelichting op het kleurenonderzoek van ontwerpersduo Kolk & Kusters in combinatie met een demonstratie 17e-eeuws pigmentgebruik en verfbereiding. Op 28 en 29 mei is het ontwerpersduo Kolk & Kusters zélf aanwezig voor een toelichting op hun kleuren onderzoek. Museum De Lakenhal, Museum Het Rembrandthuis én het Rijksmuseum presenteren verder een gezamenlijke lezingenreeks in Leiden en Amsterdam, met een afsluitend symposium in het Rijksmuseum.

BRON: Persbericht Museum De Lakenhal

Lees ook:Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden verhuist
Lees ook:Nachtwacht krijgt wereldpubliciteit door Obama
Lees ook:Echte Rembrandt in het Rembrandthuis
Lees ook:Van Leydens Laatste Oordeel is voorlopig thuis in het Rijksmuseum
Lees ook:Leiden maakt zich op voor Museumnacht 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>