Kunst van Friesland tot Limburg

Merel en Jim aan het werk CREDITS: Kunst in Meervoud

Nergens bestaat een meer gecultiveerd land dan Nederland. Ons hele land is vormgegeven. Dijken, duinen, waterkeringen, gemalen, molens, sluizen, kanalen, rivieren, polders, bruggen, tunnels- samen vormen ze een ingenieus systeem van waterregulering en landbehoud. De schoonheid van het Nederlandse landschap kunt u binnenkort ervaren op een bijzondere manier door het project Kunst in Meervoud op de voet te volgen.

Kunst in Meervoud is een kunstproject over de mogelijkheid van natuur in de vormgevingscultuur van Nederland, waarbij schilderkunst en elektronische muziek samensmelten. In de loop van twaalf maanden zullen kunstenaar Merel van Engelen en musicus Jim Teunis samen alle twaalf provincies van Nederland bezoeken om de mooiste natuurplekjes te bestuderen. Elke maand één, om bij elke provincie een schilderij en bijpassende muziek te maken. Hierbij moet u niet denken aan een documentatie-project. Zowel bij de schilderijen van Merel als bij de muziek van Jim staat de ervaring van een plaats voorop.

Het bijzondere aan dit project is het samengaan van schilderkunst en elektronische muziek. Als je een schilderij ziet, kun je altijd nog iets ander horen, en als je muziek luistert, kun je altijd nog iets anders zien. Door de twee disciplines te combineren wil Kunst in Meervoud een complete esthetische ervaring creëren voor de toeschouwer.

Kunst in Meervoud is een project te volgen doordat het continu groeit. Elke maand wordt er een provincie bezocht. Elke maand zal er een nieuwsbrief verschijnen over de vorderingen. Ook zullen er regelmatig updates geplaatst worden op de website en facebookpagina. De tentoonstellingen die gedurende het jaar op verschillende plaatsen te bezoeken zijn zullen ook van klein naar groot groeien, omdat er steeds meer werk ontstaan zal zijn om te zien en horen. Hoogtepunten tijdens het jaar zullen de toonmomenten van het project zijn. Tijdens de wisselende exposities zullen de schilderijen te bewonderen zijn, vergezeld van luidsprekers waaruit live gegenereerde muziek klinkt. Bij elk schilderij hoort een koptelefoon waaruit een aanvulling op de muziek klinkt die specifiek bij dat schilderij hoort. Zo wordt elk schilderij een ervaring op zich.

De eerste expositie zal plaatsvinden op 24 maart op het culturele festival Aangeschoten Wild in Delft. Daarna zal Kunst in Meervoud op meerdere plekken, verspreid over het land worden gehouden. De locatie van de expositie zal regelmatig wisselen zodat er voor iedereen een moment zal zijn om de expositie te bewonderen, waar in Nederland hij of zij ook woont.

Merel zal zich fulltime op dit project toeleggen. Daarnaast hebben de initiatiefnemers diverse andere kostenposten zoals audioapparatuur en vervoerskosten. Een groot deel van het budget is al gefinancierd, maar de organisatie mist nog een deel. Daarom is op 15 januari een crowdfundingcampagne gestart op het platform Voor de Kunst. U kunt de campagne vinden op deze pagina.

Kunst in Meervoud is een project van kunstenaar Merel van Engelen en musicus Jim Teunis. Merel is afgestudeerd aan De Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, Jim studeert werktuigbouwkunde aan de TU Delft en is parttime muzikant. Voor meer informatie over Merels schilderkunst kunt u haar website bezoeken. Voor meer informatie over Jims muziek kunt u kijken op zijn soundcloud-pagina.

Lees ook:Kinderen maken grootste schilderij ter wereld
Lees ook:Kunst & Ambacht op Open Monumentendag 2015
Lees ook:De kunst van het maken van muziek
Lees ook:Zin om uit te waaien?
Lees ook:Genomineerden Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>