Haagse kunstenaars in actie voor Amnesty

CREDITS: Amnesty Den Haag

Heb je vanavond nog niets te doen en woon je in de buurt van Den Haag of in de hofstad zelf? Ga dan naar het WRITER’S BLOCK festival tot 22.00 uur vanavond in de Haagse Hogeschool. Haagse kunstenaars komen deze week in actie voor Amnesty International tijdens de eerste editie van het WRITER’S BLOCK festival. Met het schrijven van brieven en het tekenen van ansichtkaarten roepen zij kunstenaars en anderen op om zich op donderdag 10 december, International Human Rights Day, samen met Amnesty in zetten voor de vrijlating van gewetensgevangenen, waaronder collega-kunstenaars, en voor de vrijheid van meningsuiting en expressie in de wereld. 

Onder leiding van kunstenaar/illustrator Babette Wagenvoort zullen op 10 december originele groetenkaarten worden getekend door de Haagse tekenaars Stefanie Scholte, Erik-Jan Ligtvoet, Elizabeth de Vaal, Tanja Smit, Sophia den Breems, Angeline Dekker, Kees Koomen, Cecile Hooijdonk, Vera Koot, Alice Mulder, Engelien van den Dool en Pietertje van Splunter. Deze kunnen ter plekke worden gestuurd naar mensen die onterecht in de gevangenis zitten.

Marcel van Eeden is alvast begonnen met tekenen voor de studentenleider Pyoe Pyoe Aung die sinds maart in Myanmar vast zit voor vreedzame protesten tegen de aantasting van de onafhankelijkheid van universiteiten. En voor de politieke cartoonist Zunar, die 43 jaar cel boven het hoofd hangt omdat hij de draak stak met de premier van het land. Niemand in Maleisië is zo vaak aangeklaagd als deze tekenaar.

Het kunstenaarsduo Topp & Dubio komt onder andere in actie voor de kritische Iraanse kunstenares Atena Farghadani die haar strijd voor vrouwenrechten heeft moeten bekopen met meerdere gevangenisstraffen, mishandeling en vernederende lichamelijke onderzoeken. En voor Albert Woodfox die al 43 jaar onterecht in eenzame opsluiting vastzit in een gevangenis in Louisiana ondanks het feit dat hij in 2013 al drie keer door rechters is vrijgesproken.

Philip Akkerman stuurde al eerder een zelfportret naar Oleg Sentsov, de Oekraïense filmmaker die onlangs in een militair showproces in Rusland  werd veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn aanhoudende protest tegen de Russische bezetting van de Krim. Tijdens Writer’s Block festival zal hij brieven gaan schrijven.

Designers van Refunc hebben voor speciaal voor Writer’s Block festival een nieuw lichtgevend schrijfmeubel ontworpen en er is een ruimtelijke video-installatie van Theatre of Wrong Decisions te bekijken. Behalve kunstenaarsbijdragen is er bovendien een uitgebreid live programma met films, singer-songwriters, poetry, performances en gastsprekers.

Kom langs tijdens het Writer’s Block festival en schrijf een brief tegen onrecht. Samen met onder andere Christie van der Haak, de kersverse winnares van de Ouborgprijs, Theo Jansen, Philip Akkerman, Ingrid Rollema, Melle de Boer, Topp & Dubio, grafisch ontwerper Renate Boere, video-kunstenaar Floris Verkaaik en vele bekende Hagenaars.

Kijk voor meer informatie op deze site.

BRON: Persbericht WRITER’S BLOCK Festival

Lees ook:Ai Weiwei krijgt Amnesty’s Ambassador of Conscience Award
Lees ook:Vincent van Gogh gaat bloggen
Lees ook:Kunstenaar Ben Akkerman overleden
Lees ook:Studio Vertigo van Robbie Cornelissen
Lees ook:Is graffiti kunst? In Hamburg beslist de rechtbank

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>