CBK Drenthe wordt ontbonden

Stichting CBK Drenthe stopt per 1 januari 2016 met haar activiteiten. Het CBK heeft weliswaar in de afgelopen jaren een verrassend en vernieuwend tentoonstellingsprogramma neergezet, maar tegelijkertijd verslechterde ook haar financiële positie steeds verder. Nauwe samenwerking met verschillende partners en de opzet van een nieuwe projectorganisatie, onder andere voor kunst in de openbare ruimte, brachten niet de verwachte verbetering in deze situatie. Een zelfstandig voortbestaan van het CBK is hierdoor niet meer mogelijk en dit noopt het bestuur de stichting te ontbinden en de zes personeelsleden te ontslaan.

Het CBK verzorgde in de provincie Drenthe een breed scala aan activiteiten, van educatieve projecten tot kunst in de openbare ruimte. Na de verhuizing naar De Nieuwe Kolk in 2012 kwam het accent meer en meer op tentoonstellingen en activiteiten in dit gebouw te liggen. De kunstuitleen voor bedrijven en particulieren raakte met ingang van de crisis vanaf 2009 steeds meer abonnees kwijt. De nieuwe locatie en andere pogingen hierin verandering te brengen, bijvoorbeeld door kunst digitaal via de bibliotheek uit te lenen, leverden niet voldoende resultaat op. Doordat in 2012 ook de structurele subsidie van de provincie wegviel, werd het CBK financieel afhankelijker van de gemeente Assen en van incidentele bijdragen van fondsen en overheden. Deze zijn echter niet voldoende om in de benodigde middelen voor een volwaardig functioneren van het CBK te voorzien.

In het licht van deze situatie heeft het CBK zich ingespannen om diverse onderdelen elders onder te brengen. Dit heeft in mei geleid tot overgang van de bedrijvenkunstuitleen naar Kunst.nl en in augustus van dit jaar startte een particulier bedrijf in Assen en Hoogeveen een zelfstandige kunstuitleen met gebruikmaking van de collectie van CBK Drenthe. De collectie en de spaartegoeden van leners worden ondergebracht in een nader te bepalen beheersorganisatie. In deze afgeslankte vorm blijft het CBK echter een te kwetsbare organisatie. De functie van de Kunst in de Openbare Ruimte voor de gemeente Assen en provincie Drenthe wordt daarom op projectmatige basis voortgezet. Tot slot is de gemeente Assen met het Drents Museum in gesprek om invulling te geven aan de tentoonstellingsruimte in De Nieuwe Kolk.

Het bestuur van CBK Drenthe betreurt de ontbinding, maar ziet geen andere uitweg en is tegelijkertijd tevreden over de borging van de diverse activiteiten in Assen, waardoor de kunst structureel ondersteund zal worden. Met de gemeente Assen heeft zij afspraken gemaakt op het financiële en sociale vlak ten behoeve van passende ondersteuning van de vertrekkende personeelsleden die momenteel bij het CBK in dienst zijn.

BRON: Persbericht CBK Drenthe

Lees ook:Kunstuitleen Assen krijgt nieuwe impuls
Lees ook:Museumtuin Drents Museum krijgt beelden Natasja Bennink
Lees ook:Stemmen voor kunstwerk
Lees ook:Gemeente Breda onderzoekt kunst in openbare ruimte
Lees ook:Spelen volgens de regels of volgens de regels van de kunst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>