Kasteel Duivenvoorde wil wintertafereel Schelfhout verwerven via crowdfunding

Het werk van Schelfhout in de lijst CREDITS: Schelfhout via Kasteel Duivenvoorde

Kasteel Duivenvoorde (Voorschoten, Zuid-Holland) is een ambitieus project gestart: het verwerven van een 19e-eeuws oer-Hollands wintertafereel door de Haagse landschapsschilder Andreas Schelfhout. Dit schilderij, dat een nauwe band met het eeuwenoude kasteel heeft, is onlangs op de markt gekomen en Duivenvoorde doet er alles aan het monumentale werk aan te kopen.

Met de aankoop ervan blijft het namelijk toegankelijk voor het grote publiek en zal het niet verdwijnen naar een (buitenlandse) particuliere collectie. Volgens Hilde Gilissen van Kasteel Duivenvoorde heeft het kasteel een manier gevonden om het werk te verwerven. Crowdfunding moet de oplossing bieden. Om geld in te zamelen hebben we verschillende fondsen bereid gevonden het project te steunen (o.a. de Vereniging Rembrand, VSB-fonds en Fonds 1818). Maar we zijn er nog lang niet, daarom zijn we een grootse crowdfundingsactie via het platform Voor de kunst. Via de website kunnen mensen een donatie doen. Voor donateurs vormt deelname een aantrekkelijk initiatief: zij krijgen mooie tegenprestaties voor hun donatie. Daarbij geldt hoe meer ze geven, hoe meer ze krijgen.

Het kunstwerk dat Kasteel Duivenvoorde wil verwerven is een werk van Andreas Schelfhout (1787-1870), Schaatsers bij een Hollandse stad uit 1857. Het kunstwerk is oorspronkelijk afkomstig uit de collectie Steengracht van Duivenvoorde. Het is in 1857 direct van de schilder gekocht door Hendrik Steengracht van Oosterland (1808-1875). De collectie Steengracht – een bijzondere collectie oude en levende meesters bijeengebracht door de familie Steengracht vanaf het midden van de 18e eeuw – is na het overlijden van Hendricus Adolphus Steengracht van Duivenvoorde (1836-1912) in 1913 verkocht in Parijs en Amsterdam.

BRON: Persbericht Kasteel Duivenvoorde

Lees ook:Adellijke familieportretten op Duivenvoorde
Lees ook:Acht eeuwen aan portretten
Lees ook:Teylers koopt stadsgezicht Schelfhout
Lees ook:Jef Rademakers verkoopt deel verzameling
Lees ook:Een romantische kijk in het B.C. Koekkoek-huis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>