Winnaars Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2012 bekend

Tala Madini © Gert Jan van Rooij. Feather Flight, 2010 olieverf op doek, 61 x 45.7 cm. Courtesy SMBA, Amsterdam/Pilar Corrias, London.

Won Achmet Ögüt vorig jaar nog de juryprijs van €10.000, dit jaar ging deze naar Tala Madani. Dit werd reeds in april tijdens het televisieprogramma Kunststof bekendgemaakt, maar aan het einde van de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam was vandaag dan ook de ontknoping van de publieksprijs. De meerderheid van het publiek koos voor Sarah van Sonsbeeck.

Volgens de jury zet Tala Madani (Teheran, 1981) met grote verbeeldingskracht “een boosaardige mannenwereld neer die absurd is en tegelijkertijd een universele schets van de macht geeft”. Madani wordt geprezen voor de manier waarop zij het menselijk tekort verbeeldt: “vilein, absoluut grappig en met onnavolgbare plotwendingen. Wie wordt geslagen, zal zich nog harder op het eigen hoofd slaan. IJdelheid machtswellust, culturele en seksuele verschillen krijgen ruim baan. Nee, Tala Madani maakt het niet mooier dan het is.”

Sarah van Sonsbeeck, © Courtesy Annet Gelink Gallery / Foto Eddo Hartmann. One Cubic Meter of Broken Silence, 2011 installatie 104 x 104 x 104 cm.

Macha Roesink, (directeur van Museum De Paviljoens te Almere), selecteerde kunstenaar Sarah van Sonsbeeck (35, Utrecht). Roesink zegt over haar werk het volgende: “Haar werk is poëtisch, onderzoekend, intelligent, nieuws­gierig en soms ook humoristisch. Ze is met eenvoudige middelen in staat van een ogenschijnlijk alledaagse realiteit een sublieme ervaring van ruimte te maken.”

Wil je meer weten over de kunstenaars of kunstwerken, dan kun je hier terecht. Hieronder kun je de aflevering van Kunststof TV vinden waarin de winnares van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs bekend werd gemaakt.
Bekijk de video in andere formaten.

Lees ook:Genomineerden Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2012 bekend
Lees ook:Sarah van Sonsbeeck in de Oude Kerk
Lees ook:Floris Kaayk wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014
Lees ook:Bram de Jonghe wint Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015
Lees ook:Het Gelders Balkon 26: De Verstilde Werkelijkheid van An Beerman

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>