Zoektocht naar de Nieuwe Rembrandt

  Vanavond om 20.30 uur op Nederland 2 zal de eerste aflevering van het tv-programma ‘De Nieuwe Rembrandt’ uitgezonden worden. In dit nieuwe programma van de AVRO gaat een vakjury onder net afgestudeerden aan de kunstacademie en kunstenaars die al een tijd werken op zoek naar aanstormend talent in de beeldende kunst. Iedere week zullen er deelnemers afvallen totdat er drie kunstenaars over blijven. De winnaar wordt uitgeroepen tot De Nieuwe Rembrandt.

 De vakjury bestaat uit Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum Den Haag), Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Artfoundation) en Jasper Krabbé (beeldend kunstenaar). Na een voorselectie zullen 100 kunstenaars overblijven, uit deze groep zal de jury vervolgens 20 kunstenaars selecteren. Van deze 20 kunstenaars zullen er na een tweede jurering 10 overblijven. Deze laatste groep kandidaten staat iedere week een andere workshop van een bekende Nederlandse kunstenaar en een opdracht te wachten. Aan het einde van de week beslist de jury in samenspraak met de gastkunstenaar wie er door mag en wie er zal afvallen.

 In de tussentijd werken de kandidaten aan een grotere opdracht, namelijk om in 8 weken een meesterstuk te produceren. Het meesterwerk van de Nieuwe Rembrandt zal uiteindelijk in het Gemeentemuseum Den Haag tentoongesteld worden.

 De Nieuwe Rembrandt is vanaf 24 april elke dinsdag op Nederland 2 om 20.30 uur te zien.

Lees ook:Justin Bennett krijgt Ouborg Prijs 2009
Lees ook:Gemeentemuseum presenteert ZomerExpo
Lees ook:Anton Corbijn signeert
Lees ook:Inschrijvingen geopend voor ZomerExpo 2012
Lees ook:Gemeentemuseum Den Haag geeft ‘nucleaire top-korting’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Zoektocht naar de Nieuwe Rembrandt

 1. Bep Branca Wildstrom-Knoop

  Mijn reactie op Rembrandt. Nou komtie . Zelf ben ik Beeldend kunstenaar. Ik heb gisteren weer gekeken naar Uw programma en t verwondert mij dat men geen raad weet met de opdracht als t even buiten hun straatje valt dan gaat t niet of men probeert t met een lachje te versieren. Als je de naam wilt dragen ,,De nieuwe Rembrandt,, moet je wel meer laten zien want ik zie deze ,, kunstemakers ,,niet zo zitten . De jury is goed die prikt er goed doorheen. Vooral Jasper maarja die komt uit een geworteld kunstenaarsnest. Die jongen is echt een kunstenaar. Als Kunstenaar geboren en begrijpt waar kunst over gaat dat hoeft hij niet uit een boekje te halen. Nee Jury de echte zit er niet bij . Dan maar geen winnaar als t niet anders kan maar als je iemand de titel ,,De Nieuwe Rembrandt wilt geven moet je wel iets aan kunnen met materialen die je aangerijkt krijgt.Zelfs al ben je fotograaf moet je t anders doen dan maar te fotograferen wat je voor je hebt. Nou ja , ga zo maar door. Toch heeft t met deze kunstarme tijd , politiek enfin noem maar op te maken . Niemand speelt ergens op in . Of maakt een combinatie van tijd , vroeger , hemzelf , materialen , enz. Er wordt te moeilijk gedacht naar de verkeerde kant, en dan die verhalen die er bij verteld worden. Daar gaat t toch niet over .Beste Jury ik moest hier over schrijven , gun alle kunstenaars succes maar ik zal U vertellen ik ben zelf ook violiste in synfoniorkesten , buiten mijn kunstenaarsschap , daar moet je ook je werk goed doen want t publiek is niet onwetend. Ik hoop dat U hier iets mee kunt. Ook ten gunste van de mensen die mee dingen want als je niet genoeg in huis hebt , wordt t alleen maar een belasting en een grote druk op je doen.Met vriendelijke groeten van Beppie Branca die zelf ploetert op haar werk.

    /   Reply  / 
  1. jacco

   hallo B. Branca, vandaag 22-5 weer gekeken?? ik heb geen idee of dit een actieve plek kan worden… ik kan verder geen discussie over het avro programma vinden. ik wil al sinds de start reageren omdat ik me er over opwind.

   ik kan dit soort kunst alleen bestempelen als conceptueel design of creatieve therapie (ik heb creatieve therapie beeldend gestudeerd.

   in mijn beleving zijn dat de twee stromingen die de historici, critici, curators enz. verzamelen en hypen…en na wat tijd bij christie’s laten veilen???.
   je kan van dit spul eindeloos veel maken vooral met assistenten… denk warhol/ duchamp en andere luie kunstenaars. Dan de “expresieve” mensen …die kunnen ook flink doorwerken.

   ze hadden het de nieuwe van gogh/ marlene dumas moeten noemen.

   ik heb altijd van de schone kunsten genoten en me niet aan “echte” kunst gestoord.. en toen zag ik de zomergasten uitzending met erik van lieshout … ik heb heel veel mensen gesproken die letterlijk kots misselijk de tv uit hebben gezet maar ik heb vol gehoudem….

   de nederlandse experts hebben hem bijvoorbeeld naar de benniale van venetie gestuurd dus hij zal wel EEN nieuwe rembrandt zijn

   voor de nieuwe rembrandt hadden ze de deelnemers een jaar voor een meesterwerk moeten geven.

   mijn laatste conservatieve punt is dat het heel goed is dat er gekort wordt op de corrupte rijksacademie … zeer jammer dat dat geld niet naar muziekscholen en volks-universiteiten gaat waar iedereen creatieve dingen kan leren.

     /   Reply  / 
 2. jacco

  ik eindigde m’n vorige reactie wat stug.. mevr. Branca ik wil mijn waardering uit spreken voor u als klassiek musicus … u zal begrijpen dat ik heel blij ben dat in klassieke muziek en ballet schoonheid nog de boventoon voeren.

  mensen die (in mijn mening) goeie kunst-tv willen zien kunnen sterren op het doek zoeken…. daar heb ik een paar keer van genoten

  met een vriendelijke groet, jacco

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>