Winnaar Rotterdam Designprijs 2011 bekend

Vandaag werd de Rotterdam Designprijs 2011 en de Premsela Publieksprijs uitgereikt in Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam. De internationale jury heeft unaniem gekozen voor Vacant NL, where architecture meets ideas van Rietveld Landscape als winnaar van de Rotterdam designprijs 2011 en Vlaamsch Broodhuys wint dit jaar de Premsela Publieksprijs.

Vijf scouts onder leiding van artistiek leider Joanna van der Zanden nomineerden in totaal vijftien projecten die de afgelopen maanden te zien waren in een grote overzichtstentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen. De prestigieuze Rotterdam Designprijs met daaraan een geldbedrag van 15.000 euro verbonden, ging naar Vacant NL, where architecture meets ideas van Rietveld Landscape. Dit winnende project was eerder al te zien op de Architectuurbiënnale van Venetië in 2010. De installatie roept de Nederlandse overheid op om het enorme potentieel aan inspirerende, leegstaande gebouwen uit de zeventiende eeuw tot het heden te benutten voor creatief ondernemerschap en innovatie.

In het juryrapport staat het volgende: Vacant NL toont dat “deze tijden van culturele kortzichtigheid en bezuinigingen eigenlijk om één ding vragen; ruimte. Ruimte om te werken, wonen en te creëren, ruimte voor de kunst maar bovenal ruimte voor de geest. En nu weten we dat die ruimte er is.” De brede opvatting van het begrip design, dat uit alle genomineerden spreekt, is in dit ene project samengebald. Zo is er sprake van een sociale en culturele invalshoek, integratie van verschillende disciplines, en vormen van ontwerpen gekoppeld aan samenwerking met diverse partijen. Daarnaast is het een manifest dat perspectief biedt: het is geslaagd als visualisatie, installatie én politiek signaal.

Met 30% van de stemmen werd het Vlaamsch Broodhuys door het publiek uitgeroepen tot winnaar van de Premsela Publiekprijs (5000 euro). Matthijs van Dijk nomineerde Dimitri Roels voor het Vlaamsch Broodhuys vanwege “de kwaliteit en de verscheidenheid van het brood dat zij maken. Daarnaast omdat zij naast het product brood inzien dat een winkel-formule rondom brood goed past binnen deze op hol geslagen samenleving.” Het Publiek was het met Van Dijk eens.

Lees ook:Scouting voor Rotterdam designprijs is gestart
Lees ook:Bekendmaking nominaties Rotterdam Designprijs 2011
Lees ook:Ajax-spits opent expositie Herman Brood
Lees ook:Dichterbij Herman Brood in Museum Willem van Haren
Lees ook:Lotte Geeven wint Illy Prize Art Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>