Cobra Kunstprijs 2011 gewonnen door Nathaniel Mellors

De Britse beeldend kunstenaar Nathaniel Mellors heeft de Cobra Kunstprijs 2011 gewonnen. Mellors woont en werkt in Amsterdam en zijn werk was eerder in Nederland te zien in De Hallen en het SMBA (de projectruimte van Het Stedelijk Museum Amsterdam). Met de kunstprijs wint Nathaniel Mellors een tentoonstelling, een publicatie en een geldbedrag van €10.000,-.

De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt vanaf 2005 elke 2 jaar uitgereikt aan een beeldend kunstenaar die in Nederland woonachtig is, of die in het buitenland verblijft, maar nog wel met Nederland verbonden is. De naam van de prijs reflecteert de band met de beide initiatiefnemers: de gemeente Amstelveen en het Cobra Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen. De eerder winnaars waren Joost Conijn, Johannes Schwartz en Gijs Frieling.

Hoewel het volledige juryrapport pas bekend wordt gemaakt wanneer de tentoonstelling opent, werd al wel bekend gemaakt dat de prijs aan Mellors is toegekend vanwege zijn volstrekt eigenzinnige beeldwereld en de krachtige impact die zijn werk op de toeschouwer maakt. Zijn inventieve kruisbestuivingen tussen beeldende kunst, muziek, theater en tekst passen volgens de stichting uitstekend in de geest van het multidisciplinaire engagement van de Cobrakunstenaars. In deze video uit 2010 vertelt Ann Demeester van Kunstencentrum De Appel meer over de kunstenaar.

De jury bestond dit jaar uit Dominic van den Boogerd (directeur De Ateliers, Amsterdam), Xander Karskens (conservator De Hallen, Haarlem), Saskia van Kampen (conservator Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam) en Katja Weitering (artistiek directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst).

Mellors zal op 9 december aanstaande zijn prijs in ontvangst mogen nemen tijdens de opening van de tentoonstelling in het Cobra Museum te Amstelveen. Deze tentoonstelling zal daar van 10 december 2011 tot en met 4 maart 2012 te bezichtigen zijn.

Lees ook:Klaar voor de Amstelveen Triënnale 2014
Lees ook:Megagroot kunstwerk voor de Koning
Lees ook:Genomineerden Volkskrant Beeldende Kunstprijs maken zich op voor 2015
Lees ook:100 jaar Asger Jorn in Cobra Museum
Lees ook:Het overzicht in 40 jaar kunst verzamelen door ING

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>