Pilvi Takala wint Prix de Rome

Pilvi Takala, Broad Sense (2011) Installation with 19 T-shirts and video, 8 min 30 sec, color, sound. Fotografie: Daniel Nicolas / Prix de Rome

Zojuist werd bekend gemaakt dat Pilvi Takala uit Finland de eerste prijs van €45.000 van de Prix de Rome heeft gewonnen. Alle shortlist kandidaten, Priscila Fernandes, Ben Pointeker, Pilvi Takala en Vincent Vulsma, hebben een geldprijs en een erepenning gekregen. Pilvi Takala kreeg tevens een eerste exemplaar van het juryrapport mee. De Prix de Rome is de oudste kunstprijs, die al in 1808 naar Nederland werd ‘gebracht’, die voor jong talent bedoeld is.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra gaf een mooie toespraak waarin hij zei dat een prijs als de Prix de Rome aantoont dat het belangrijk is dat er goede kunst wordt gemaakt en dat het ook wordt getoond. Via kunstprijzen wordt dit onder de aandacht gebracht. Ook gaf hij aan dat talentvolle kunstenaars aan het begin van hun carrière aandacht en ondersteuning verdienen, wat middels kunstprijzen zoals deze mogelijk is. Bovendien is Zijlstra van mening, dat kunst altijd in een internationale omgeving moet plaatsvinden en zowel de kandidaten als de jury is internationaal. Dat betekent ook een eerste aanraking met een internationaal forum en hopelijk de eerste stap naar een internationale carrière, wat deze prijs ook met zich mee kan brengen.

Het winnende werk van Pilvi Takala gaat over de toegankelijkheid en veiligheid van het Europees Parlement. In haar video laat ze de kijker rustig en onbevooroordeeld zien hoe het eraan toegaat in het Europees Parlement. Ze dwingt de kijker niet tot innemen van bepaalde standpunten, maar zet de kijker wel aan tot denken over verschillende aspecten zoals veiligheid en politiek. In het juryrapport werd Takala geroemd om de eigen wijze waarop ze haar eigen positie inneemt en werelden onderzoekt.

Vincent Vulsma kreeg de tweede prijs van €20.000 uitgereikt voor zijn werk Foreign Exchange en zowel Pricila Fernandes als Ben Pointeker kregen een basisprijs van €10.000. De tentoonstelling “Prix de Rome 2011 Beeldende Kunst”, met de kunstwerken van de shortlist kandidaten en de longlist kandidaten, is nog tot en met 24 juli in de SMART Project Space te Amsterdam te bezoeken. De tentoonstellingsruimte is dagelijks van 12.00 – 22.00 uur (!) geopend en is gratis toegankelijk.

Lees ook:Genomineerden Prix de Rome 2011
Lees ook:Kanshebbers Prix de Rome Architectuur 2014 maken zich op voor finale
Lees ook:Nicoline van Harskamp wint Prix de Rome
Lees ook:Negen namen op shortlist Prix de Rome
Lees ook:Vier genomineerden Prix de Rome 2015 exposeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>