Nieuwe serie Picasso grids centraal in presentatie ABN AMRO Kunstprijs winnaar Marijn van Kreij

De ABN AMRO Kunstprijs-winnaar Marijn van Kreij toont tijdens de expositie van zijn werk in Hermitage Amerdam een nieuwe serie Picasso-grids. De presentatie Reclining Nude with a Man Playing the Guitar van Van Kreij is opgebouwd rond een nieuwe serie Picasso grids, monumentale schilderingen op papier, waarvoor zorgvuldig gekozen details uit late schilderijen van Picasso het uitgangspunt vormen. Van Kreij kopieert de fragmenten nauwgezet, in rijen naast en onder elkaar, tot één repetitief patroon. Grafische beelden die niet direct herkenbaar zijn en vragen oproepen over de betekenis van het kopiëren zelf.

Tegelijkertijd is de tentoonstelling een verkenning van het atelier als een plek voor een kunstenaar om zich af te zonderen en zich vandaaruit opnieuw tot de wereld te richten. Zo blijken de geschilderde details allemaal fragmenten uit Picasso’s atelier te zijn. Door in te zoomen op bijvoorbeeld een raampartij, brengt Van Kreij binnen- en buitenwereld samen. Een diverse selectie aan krukjes, van Rietveld tot Ikea, in de loop der tijd verzameld door de kunstenaar, staat her en der verspreid door de ruimte en roept de sfeer van een ateliersituatie op.

Van Kreij wil de bezoeker actief bij de tentoonstelling betrekken en nodigt hem uit het nummer Go Folks, Go van Bonnie Prince Billy and the Cairo Gang af te spelen en daarmee opnieuw, met andere ogen, naar de werken te kijken. Wat begint als een poëtisch liefdesliedje, vol speelse omkeringen, eindigt met de aansporing: ‘go folks, go forth, trust your brain, trust your body’. In de afgelopen jaren is het een belangrijk mantra geworden voor Van Kreij, waarbij nagedacht kan worden over vooruitgang, zowel op een persoonlijk als op een breder maatschappelijk niveau. Een mogelijkheid die hij, juist doordat de grids iedere vorm van ontwikkeling lijken te ontkennen, ook bij de toeschouwer legt, want: ‘Wat stellen wij ons vandaag de dag eigenlijk nog voor bij vooruitgang?’

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2016 koos met Marijn van Kreij voor een onderzoekende kunstenaar die thema’s als authenticiteit, autonomie en appropriatie – artistieke toe-eigening – onderzoekt en bevraagt. Het reageren op werk van andere kunstenaars, ontwerpers, schrijvers of muzikanten vormt een cruciaal onderdeel van zijn praktijk. Deze ‘reactie’ kan variëren van het simpelweg gebruiken van een detail uit een schilderij van Picasso tot gezamenlijke projecten met collega-kunstenaars of muzikanten. ‘Uiteindelijk hoop ik dat vragen over eigendom onbelangrijk worden, alles komt voort uit de wereld waarin we leven, of het nu een bestaand beeld is of een beeld in mijn hoofd.’ Het is een typische uitspraak voor Van Kreij, wiens veelzijdige oeuvre bestaat uit tekeningen en schilderingen op papier, collages, objecten, video’s en installaties.

Marijn van Kreij (1978, Middelrode) studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda (1999–2003) en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (2005–06). Zijn werk is te zien geweest in onder meer het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (2008), De Hallen Haarlem (2011) en AND/OR, Londen (2013) en bevindt zich in belangrijke collecties, zoals van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Centraal Museum Utrecht en het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

De expositie is te zien vanaf 24 november tot en met 28 mei 2017.

BRON: Persbericht Hermitage Amsterdam 

 

ABN AMRO Kunstprijs

De ABN AMRO Kunstprijs richt zich op het stimuleren van talent in Nederland. De kwaliteit en eigenheid van het werk zijn leidende criteria. De winnaar krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam met een bijgaande publicatie en een geldbedrag van 10.000 euro. Tevens wordt werk van hem of haar aangekocht voor de ABN AMRO kunstcollectie. De ABN AMRO Kunstprijs werd in vijf voorgaande edities uitgereikt aan: Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006), Melissa Gordon (2007) en Melvin Moti (2015).

Lees ook:Marijn van Kreij wint ABN AMRO Kunstprijs 2016
Lees ook:Saskia Noor van Imhoff wint ABN AMRO Kunstprijs 2017
Lees ook:Melvin Moti wint ABN AMRO Kunstprijs
Lees ook:Hermitage Amsterdam verwelkomt in 2015 444.000 bezoekers
Lees ook:Melvin Moti in de Hermitage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>