Cai Guo-Qiang wint BACA 2016 en toont werken in Bonnefantenmuseum

© Cai Guo-Qiang; Courtesy of Cai Studio. Foto Xiaoli Ma

Op 29 september wordt de Bonnefanten Award for Contemporary Art 2016 (BACA) uitgereikt aan Cai Guo-Qiang (1957, Quanzhou, Fujian, China). De BACA is de belangrijkste prijs voor internationale beeldende kunst in Nederland en wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. De Award is een eerbetoon aan een levende niet-Westerse kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre en aanwijsbare invloed op andere kunstenaars, tentoonstellingsmakers en kunstprofessionals. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro, een publicatie en een solotentoonstelling.  Het Bonnefantenmuseum presenteert bovendien samen met de kunstenaar de eerste solotentoonstelling van Cai Guo-Qiang in Nederland: My Stories of Painting.

My Stories of Painting is te zien vanaf 30 september tot en met 1 mei 2017 en is de eerste tentoonstelling die de nadruk legt op de schilderkunst van Cai Guo-Qiang. Het overgrote deel bestaat uit een verkenning van diverse schildertechnieken en formaten, met meer dan honderd werken uit verschillende periodes in zijn leven. Veel van deze werken zijn nooit eerder publiekelijk te zien geweest. De tentoonstelling begint in China met water- en olieverfschilderijen, opdrachten uit Cai’s studententijd, experimentele werken en olieverfschilderijen met buskruit. Daarna volgt de periode in Japan met schilderijen en tekeningen die volledig met buskruit zijn gemaakt.

Vervolgens voert de tentoonstelling naar New York en het internationale podium. Deze schilderijen, waaronder enkele recente werken die tot stand kwamen toen Cai zich opnieuw toelegde op het maken van buskruitschilderijen, vormen een reflectie van de unieke uitdagingen waar hij met zijn consistente artistieke werkwijze tegenaan liep. Deze nieuwe fase, waarin hij zwart buskruit vervangt door gekleurd buskruit, toont de enorme drang van de kunstenaar om zijn kinderdroom – schilder worden – uit te laten komen en laat zien hoe hij de confrontatie aangaat met de uitdagingen van de moderne schilderkunst.

Daarnaast speelt in de tentoonstelling zijn familie een grote rol: zijn grootmoeder, zijn ouders, zijn vrouw en zijn dochters. Via schilderijen, foto’s en andere werken van deze familieleden – professioneel of als liefhebberij, realistisch of amorf – wordt een beeld gevormd van het familieleven van de kunstenaar en is duidelijk te zien hoe ze elkaar generatie na generatie wederzijds beïnvloeden. Bezoekers krijgen inzicht in de kunsthistorische achtergrond van de schilderijen en worden ingewijd in zowel de tedere en intieme als de bittere en zware kant van het leven van de kunstenaar. De tentoonstelling zal lang bij de bezoekers nazinderen en is een belangrijke mijlpaal in de decennialange verkenning van schildertechnieken van Cai.

BRON: Persbericht Bonnefantenmuseum

 

Lees ook:Explosieve kunst van Cai Guo-Qiang
Lees ook:Cai Guo-Qiang wint BACA 2016
Lees ook:De ‘verborgen canon’ vol in the picture bij het Bonnefantenmuseum in 2017
Lees ook:Bonnefantenmuseum zoekt…
Lees ook:Bonnefantenmuseum presenteert solotentoonstelling Grayson Perry

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>