Marijn van Kreij wint ABN AMRO Kunstprijs 2016

v.l.n.r. Danila Cahen (curator ABN AMRO kunstcollectie), Marijn van Kreij (winnaar ABN AMRO Kunstprijs 2016)
en Cathelijne Broers (directeur Hermitage Amsterdam) CREDITS: Janiek Dam

De zesde editie van de ABN AMRO Kunstprijs is gewonnen door Marijn van Kreij (1978, Middelrode). Op 27 november 2016 opent, als onderdeel van de prijs, een tentoonstelling van zijn werk in de Hermitage Amsterdam.

De ABN AMRO Kunstprijs werd tijdens de eerste vier edities uitgereikt aan internationale kunstenaars in Nederland: Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006) en Melissa Gordon (2007). In 2015 is de ABN AMRO Kunstprijs voortgezet als stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars in Nederland (nationaal of internationaal). De vijfde editie werd in januari 2015 gewonnen door Melvin Moti (1977, Rotterdam). De winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam en een presentatie op het hoofdkantoor van ABN AMRO, inclusief een publicatie en een geldbedrag van 10.000 euro. Tevens wordt werk aangekocht voor de ABN AMRO kunstcollectie.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2016 koos met Marijn van Kreij voor een onderzoekende kunstenaar die thema’s als authenticiteit, originaliteit en appropriatie – artistieke toe-eigening – onderzoekt en bevraagt. In het werk van Van Kreij speelt het kopieerproces een centrale rol. Hij maakt hiervoor gebruik van verschillende reproductiemethodes en -middelen, zoals scanners, fotografie, kopieermachines, ready-mades en citaten. “Uiteindelijk hoop ik dat vragen over eigendom onbelangrijk worden, alles is afkomstig uit de wereld waarin we leven, of het nu een bestaand beeld is of een beeld in mijn hoofd.” Het is een typische uitspraak voor de kunstenaar Marijn van Kreij. In zijn werk verhoudt hij zich tot werk van kunstenaars uit het verleden, en tot de erfenis van het modernisme in het bijzonder. Speelse referenties naar de populaire beeld- en popcultuur zijn bovendien kenmerkend voor het oeuvre van Van Kreij, dat bestaat uit tekeningen, schilderijen, video’s, objecten en installaties.

De jury ziet Van Kreij als een belangrijke representant van zijn generatie. Ze waardeert de eigentijdse houding van de kunstenaar, Van Kreij’s manier om ‘nononderwerpen’ en alledaagse details tot kunst te verheffen en zijn proces van handmatig toe-eigenen van beelden in deze huidige tijd van digitale (en online) beeldcultuur. Het maakt Van Kreij volgens de jury tot een van de meest interessante en veelbelovende kunstenaars van zijn generatie.

De jury heeft gezocht naar een uitgesproken talent in Nederland dat zich op een interessante manier ontwikkelt en waarvoor de toekenning van de prijs van betekenis kan zijn bij het nemen van volgende stappen in zijn of haar carrière. De kwaliteit en eigenheid van het werk vormden daarbij leidende criteria. Met Marijn van Kreij is gekozen voor een kunstenaar met een sterk en eigenzinnig oeuvre dat continu in ontwikkeling is. Zijn langdurige onderzoek naar de betekenis en werking van het (hergebruikte) beeld resulteert in fijnzinnig en krachtig werk. De kunstenaar heeft zijn werk getoond in belangrijke tentoonstellingen in Nederland, maar zijn werk is nog relatief onbekend bij het brede Nederlandse publiek.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2016 bestond uit Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck Academie Maastricht), Danila Cahen (curator ABN AMRO kunstcollectie), Bart Rutten (Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam), Berend Strik (beeldend kunstenaar), Silvia Zonneveld (Managing Director ABN AMRO MeesPierson/Private Wealth Management).

Marijn van Kreij studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St.Joost in Breda (1999-2003) en vervolgde zijn studie aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (2005-2006). Sindsdien is zijn werk te zien geweest in diverse solotentoonstellingen in onder andere het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (2008), De Hallen Haarlem (2011) en AND/OR, Londen (2013). Van Kreijs werk bevindt zich in belangrijke collecties, waaronder die van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

ABN AMRO is sinds 2004 hoofdsponsor van de Hermitage Amsterdam en is trots op deze langdurige samenwerking die tot doel heeft kunst en cultuur voor een breed publiek toegankelijk te maken. De ABN AMRO Kunstprijs 2016 valt binnen het sponsorbeleid “Partner van de Toekomst”, dat zich richt op talentontwikkeling. ABN AMRO wil mensen helpen bij het ontdekken van hun talenten en het waarmaken van hun ambities. Hierbij richt ABN AMRO zich op de domeinen sport, kunst en cultuur en ondernemerschap. Met de ABN AMRO Kunstprijs wil de bank talent binnen de beeldende kunst mogelijkheden bieden zich verder te ontwikkelen en een podium geven om een breed publiek te bereiken.

BRON: Persbericht Hermitage Amsterdam

Lees ook:Nieuwe serie Picasso grids centraal in presentatie ABN AMRO Kunstprijs winnaar Marijn van Kreij
Lees ook:Saskia Noor van Imhoff wint ABN AMRO Kunstprijs 2017
Lees ook:Melvin Moti wint ABN AMRO Kunstprijs
Lees ook:Melvin Moti in de Hermitage
Lees ook:Hermitage Amsterdam verwelkomt in 2015 444.000 bezoekers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>