Cai Guo-Qiang wint BACA 2016

Installation view of Seasons of Life: Spring, Yokohama Museum of Art, 2015 Photo by Wen-You Cai, courtesy Cai Studio

Vandaag maakte het Bonnefantenmuseum bekend dat kunstenaar Cai Guo-Qiang (1957, Quanzhou, Fujian, China) de Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) 2016 wint. De BACA bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro, een publicatie en een solotentoonstelling in het Bonnefantenmuseum najaar 2016.

Op 29 september 2016 wordt voor de negende keer de prestigieuze BACA award (Bonnefanten Award for Contemporary Art) uitgereikt. De Award is een eerbetoon aan een levende kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre dat van grote invloed is op kunstenaars, tentoonstellingsmakers en kunstprofessionals. De keuze voor een BACA-laureaat uit China past binnen het streven van het Bonnefantenmuseum om verschillende kunstgeschiedenissen voor het voetlicht te brengen, bijvoorbeeld door meer aandacht te schenken aan artistieke praktijken uit niet-Westerse regio’s. Tegen die achtergrond werd er in 2014 al bewust gekozen voor een winnaar uit Latijns Amerika: Laura Lima.

Cai Guo-Qiang (1957, Quanzhou, Fujian, China – New York, Verenigde Staten) maakt in zijn werk gebruik van symbolen, verhalen, tradities en materialen als feng-shui, Chinese geneeskunde,  flora en fauna, de shanshui schilderkunst, portretten en pyrotechniek. Zijn werk verandert voortdurend en verbindt de  ”the seen and unseen worlds.” In de context van de hedendaagse Chinese kunstgeschiedenis neemt Cai een belangrijke, kritische positie in, aangezien hij als een van de eerste kunstenaars een bijdrage leverde aan het discours over die Chinese hedendaagse kunst, in al zijn geografische diversiteit. Dit resulteerde in een volwaardige visie op de Chinese hedendaagse kunst, met een eigen historische context en theoretisch kader.

Cai Guo-Qian was curator van het eerste Chinese Paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië in 2005. Tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008 was hij Director of Visual and Special Effects voor de openings- en sluitingsceremonie.  Cai Guo-Qiang werd vaak gelauwerd ondere andere met de Golden Lion tijdens de Biënnale van Venetië in 1999, de 20e Fukuoka Asian Culture Prize in 2009, the Praemium Imperiale in 2012, en the Barnett and Annalee Newman Foundation Award in 2015. Hij ontving samen met vijf andere kunstenaars de eerste U.S. Department of State Medal of Arts award.

De jury voor de editie van 2016 bestaat uit Cao Fei (kunstenaar), Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum), William Lim (architect, collectioneur), Carol Lu (curator, schrijver), Lars Nittve (voormalig directeur M+ Museum Hong Kong) en Ulli Sigg (collectioneur). De selectiecommissie stond voor een zware taak gezien de enorme ontwikkelingen in en het hoge niveau van beeldende kunst uit China. De commissie looft de uitzonderlijke en constante kwaliteit van Cai Guo-Qiang’s  werk en zijn aanzien onder kunstenaars. Hij heeft met zijn oeuvre een belangrijke bijdrage geleverd aan de positie van Chinese kunst en kunstenaars wereldwijd. Ook de verwachting dat de werken een innovatieve dialoog tot stand zullen brengen met het Bonnefantenmuseum en zijn collectie, heeft een rol gespeeld bij het afwegingsproces.

Voor de organisatie van de BACA weet het Bonnefantenmuseum zich verzekerd van de royale steun van DSM. De BACA wordt gesteund door de Provincie Limburg, die hiermee het belang van deze kunstprijs onderstreept.

BRON: Persbericht Bonnefantenmuseum

Lees ook:Cai Guo-Qiang wint BACA 2016 en toont werken in Bonnefantenmuseum
Lees ook:Family Tree – Hedendaagse Chinese Kunst uit de Collectie Sigg in het Hedge House
Lees ook:Bonnefantenmuseum zoekt…
Lees ook:Hedendaagse Chinese Kunst uit de Collectie Sigg
Lees ook:CERAMIX zorgt voor indrukwekkende eindsprint 2015 Bonnefantenmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>