Atelier Van Lieshout wint de Harrie Tillieprijs 2015

Atelier Van Lieshout wint de Harrie Tillieprijs 2015 CREDITS: Cuypershuis Roermond

De vijfde Harrie Tillieprijs is door de Gemeente Roermond toegekend aan Atelier Van Lieshout. De prijs wordt uitgereikt aan de beste actuele vormgever die (inter)nationaal werkzaam is en linkt met de interieurontwerpen van Pierre Cuypers. Bij de toekenning gelden als criteria de inhoudelijke overtuiging, vakmanschap, originaliteit en de maatschappelijk/culturele context van de genomineerden en hun werk. Ook bezoekers kunnen hun stem uitbrengen, deze keer voor de publieksfavoriet.

Analoog aan de praktijk van Pierre Cuypers werkt Atelier Van Lieshout de ideeën van de naamgever ambachtelijk uit. In meerdere technieken brengen de kunstwerken de boodschap over die Joep van Lieshout wil uitdragen in zijn werk. Bovendien schuwt Van Lieshout de controverse niet en is uitgesproken waardoor hij net als Cuypers wel eens omstreden is. Dit alles maakt mét de inhoudelijke kracht die het werk uitdraagt Atelier Van Lieshout tot de onomstreden winnaar van de Harrie Tillieprijs 2015.

Atelier Van Lieshout, in 1995 opgericht door kunstenaar Joep van Lieshout, produceert werken op het grensvlak van kunst, architectuur en ontwerp. Niet formele overwegingen maar inhoudelijke overtuigingen, die Atelier Van Lieshout wil uitdragen met de objecten, zijn bepalend voor het werk. Met deze werkwijze borduurt het atelier voort op de 19e eeuwse Arts & Crafts Movement, die een utopische wereld voorstond waarbij de scheiding tussen ontwerper, vervaardiger en gebruiker werd opgeheven.

Bezoekers kunnen in de expositie komen stemmen op hun publieksfavoriet. Want wie van de vijf genomineerden wint de publieksprijs? Het stemmen is mogelijk tot en met 18 februari 2016. Op zaterdag 20 februari 2016 wordt de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt. Het Cuypershuis organiseert dan een Design Meeting met volop aandacht voor verschillende facetten van interieurontwerp. In de museumwinkel is voor 4,50 euro een begeleidende catalogus te koop.

De expositie ‘Harrie Tillieprijs: vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers’ loopt nog tot en met 13 maart 2016. Naast de winnaar is werk van Aldo Bakker, Kossmann.dejong, …,staat en Christien Meindertsma te zien.

BRON: Persbericht Cuypershuis Roermond

 

Lees ook:Wie wint de Harrie Tillieprijs 2015?
Lees ook:Design Meeting in het Cuypershuis
Lees ook:Roermond in de ban van het Cuypersweekend
Lees ook:Hoe de stad Roermond aan haar museum kwam
Lees ook:Crowdfundingsactie Cuypershuis Roermond is groot succes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>