Kunstenaars ontvangen Praemium Imperiale 2014

Zes prijzen op kunstgebied CREDITS: Praemium Imperiale

Vijf kunstenaars zijn onderscheiden met de Praemium Imperiale 2014. De Vereniging voor de Kunsten in Japan, die de prijs sinds 1989 jaarlijks toekent, heeft vijf kunstenaars een laureaat toegekend. Het gaat om laureaten in de categorieën schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, muziek en theater/film. Ook is er een prijs toegekend aan een jonge kunstenaar. 

De laureaten zijn er voor Martial Raysse voor schilderkunst, Giuseppe Penone  voor beeldhouwkunst, Steven Holl voor architectuur,  Arvo Pärt voor muziek en Athol Fugard voor theater en film. De Zinsou Foundation in Benin uit West-Afrika ontving de prijs voor jonge artiesten. Alle onderscheiden kunstenaars hebben een lijst met credits om trots op te zijn. Voor Martial Raysse geldt dat hij in mei een expositie opende in Centre Pompidou in Parijs, waar eerder op Kunst.blog.nl een artikel over verscheen.

Guiseppe Penone maakt graag gebruik van de combinatie tussen mens en natuur in zijn werken en gebruikt zijn materiaal dan ook op de meest natuurlijke wijze. Steven Holl is weer bekend van projecten als het Kiasma Museum in Helsinki (1998) en het woningbouwcomplex Linked Hybrid (Beijing, 2009). Arvo Pärt komt uit Estland en is de eerste Etse winnaar van de Praemium Imperiale, maar geniet wereldwijd bekendheid. Zijn composities behoren tot de meest uitgevoerde als het gaat om moderne composities. De Zuid-Afrikaan Athol Fugard is bekend van anti-apartheid-werken als  Blood knot (1961), The Island (1973) and Mr. Harold… and the Boys (1982).

Lees ook:Winnaars Praemium Imperiale kunstprijzen bekend gemaakt
Lees ook:Retrospectief van Martial Raysse in Centre Pompidou Parijs
Lees ook:Kunstenfestival De Wereld van Witte de With
Lees ook:De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek zit nu op Facebook
Lees ook:Warsteiner BLOOOM Award 2012 – Open voor inzendingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>