Onthulling Beeld van de Koning door AFK

LOGO: Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK

In aanloop naar Koningsdag onthult het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) op woensdag 23 april het beeld van Koning Willem-Alexander, gemaakt door beeldend kunstenaar Marjolein Rothman. Amsterdammers kozen de sculptuur uit drie door een vakjury genomineerde ontwerpen. 

Op initiatief van de gemeente Amsterdam organiseerde het AFK de ontwerpwedstrijd voor een beeld van de koning. Met de wedstrijd houdt de gemeente de traditie in stand een kunstenaar te vragen een unieke beeltenis van het nieuwe staatshoofd voor de Raadzaal te maken. De wedstrijd sluit ook aan bij het beleid van het AFK om kunstopdrachten in de stad te stimuleren. Er werd door zo’n 2.500 Amsterdammers een stem uitgebracht, waarbij uiteindelijk werd gekozen voor een beeld van Marjolein Rothman. Het winnende ontwerp van Rothman is uitgevoerd in circa 10 millimeter dik staal en 50 centimeter hoog. Het staal wordt daarbij geborsteld en gepatineerd om een matte, donkergrijze toon te krijgen. Het sculptuur wordt geplaatst op de bestaande sokkel waarop voorheen de buste van prinses Beatrix stond, een ontwerp uit 1983.

De beeldend kunstenaar heeft ten overstaan van AFK een uitleg gegeven over het beeld. “Het beeld is op meerdere plekken open gelaten. De beschouwer kan deze plekken zelf invullen en, nog belangrijker, door het portret heen kijken. Daarachter zullen de lucht, de straat en voorbijgangers zichtbaar zijn. Zo verbindt de koning zich met de mensen die buiten zijn. En, andersom, kan men vanaf de straat het beeld zien als een herkenbaar silhouet.” Het Amsterdams Fonds voor de Kunst investeert in kunst die het leven in de stad verrijkt. Het fonds is er voor alle disciplines, kunstenaars en kunstorganisaties, van amateur tot professioneel. Door financiële bijdragen te verstrekken aan kunstenaars, instellingen en andere culturele initiatiefnemers ondersteunt het AFK de ontwikkeling, versterking en diversiteit van de kunsten in Amsterdam.

Lees ook:Staatsieportretten Koning Willem-Alexander zijn klaar
Lees ook:Museumtuin Drents Museum krijgt beelden Natasja Bennink
Lees ook:Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2014 zijn bekend
Lees ook:Bergen op Zoom krijgt monument NU
Lees ook:Beeld uit tuin levert ruim €14 miljoen op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>