Floris Kaayk wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014

Floris Kaayk na het nieuws van zijn winst SCREENSHOT: José van der Wegen via NTR

Floris Kaayk heeft de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014 gewonnen. Dat werd bekendgemaakt tijdens het NTR-televisieprogramma Kunststof TV door de juryleden Sanne Wallis de Vries en Sacha Bronwasser, jurylid en criticus van de Volkskrant. De andere juryleden waren Ahmet Ögüt (kunstenaar en eerder winnaar van de VKBK Prijs) en Hans Kemna (casting director en verzamelaar).

De jury besloot Floris Kaayk de prijs te geven, omdat hij gebruik maakt van een eigen, slimme en virtuoze stijl. Volgens juryvoorzitter Sanne Wallis de Vries is de kunst van Kaayk in staat van museumzaal naar Facebook en andere media te gaan, waarmee hij een compleet eigen koers vaart en de grenzen van de kunst durft op te zoeken. De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs werd voor de achtste keer uitgereikt. Het is een kunstprijs die vergeven wordt aan één van de vijf genomineerde getalenteerde kunstenaars van ongeveer 35 jaar die werkzaam zijn in Nederland. De vijf genomineerde kunstenaars waren dit jaar naast Floris Kaayk, Giorgio Andreotta Caló, Maartje Korstanje, Emmeline de Mooij en Emma van der Put. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden, ter beschikking gesteld door het BNG Cultuurfonds. Eerdere winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs waren Femmy Otten (2013), Tala Madani (2012), Ahmet Ögüt (2011),  Navid Nuur (2010), Eylem Aladogan (2009), Guido van der Werve (2007) en Nathalie Bruys (2006).

In het Stedelijk Museum Schiedam zijn de werken van winnaar Floris Kaayk en de overige genomineerden nog tot en met 11 mei aanstaande te zien. Op de sluitingsdag van de tentoonstelling wordt de winnaar van de publieksprijs bekendgemaakt.

Lees ook:De ontknoping nadert: de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014
Lees ook:Bram de Jonghe wint Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015
Lees ook:Genomineerden Volkskrant Beeldende Kunstprijs maken zich op voor 2015
Lees ook:Floris Kaayk wint ook Publieksprijs Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014
Lees ook:Stedelijk Museum Schiedam is klaar voor Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>