Irma Boom krijgt Johannes Vermeer Prijs 2014

Irma Boom wint de Johannes Vermeer Prijs 2014 CREDITS LOGO: Johannes Vermeer Prijs

De Johannes Vermeer Prijs 2014, staatsprijs voor de kunsten, is door minister Jet Bussemaker van Cultuur toegekend aan grafisch ontwerper Irma Boom. De jury, onder voorzitterschap van Ernst Hirsch Ballin, heeft haar unaniem voorgedragen vanwege haar ongeëvenaarde verdiensten op het gebied van  grafisch ontwerp.

Irma Boom (1960) studeerde aan de kunstacademie in Enschede (AKI). Zij startte haar carrière bij de Staatsuitgeverij en Drukkerij in Den Haag. In 1991 richtte zij Irma Boom Office op. Haar reeks bijzondere boekprojecten begon met een opdracht van Paul Fentener van Vlissingen om het jubileumboek te maken voor de SHV.  Daarmee zette zij een standaard voor boekontwerpen die inmiddels internationaal wordt geroemd en die haar sindsdien een ononderbroken stroom opdrachten heeft bezorgd, nationaal en internationaal.

De jury prijst Irma Boom voor de artistiek opvallende en inhoudelijke manier waarmee zij boeken ontwerpt. Door haar redactionele inbreng is elk boek uniek. Ze experimenteert en zoekt de grenzen op van het boek. Daardoor ontstijgen haar boeken stuk voor stuk het niveau van louter informatiedragers. Het zijn kleine of grotere kunstobjecten die tot lezen verleiden en verwonderen. Haar zorgvuldig opgebouwde oeuvre is het resultaat van samenwerking die zij telkens aangaat met haar opdrachtgevers, auteurs en kunstenaars. Voor haar is het boek een fundamenteel onderdeel van onze traditie en drager van cultuur.  Zij bewijst zich met haar werk als een overtuigende pleitbezorger van het gedrukte boek.

Irma Boom heeft haar naam met name gevestigd als boekontwerper. Ook zijn er ontwerpen van postzegels, herdenkingsmunten, jaarverslagen, affiches, logo’s  en complete huisstijlen – zoals de recente van het Rijksmuseum. Zij ontwerpt ook voor de openbare ruimte. Zo is binnenkort een tegeltableau van 75.000 tegels van haar hand te bewonderen in de nieuwe fietstunnel onder het Centraal Station in Amsterdam. Irma Boom geeft lezingen en doceert reeds 22 jaar aan Yale University in de USA. Haar werk is opgenomen in de collecties van vooraanstaande internationale topmusea als het Museum of Modern Art (MoMa) in New York en het Centre Pompidou in Parijs. De Bijzondere Collecties van de Universiteit in Amsterdam beheert haar levende archief.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag dat besteden aan een speciaal project op zijn of haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft hem in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. Eerdere winnaars zijn operaregisseur Pierre Audi, filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas en architect Rem Koolhaas. De jury van de prijs bestaat dit jaar uit Ernst Hirsch Ballin (voorzitter), Claudia de Breij, Marie Hélène Cornips, Omar Munie en Erwin Olaf.

Minister Bussemaker reikt de prijs uit aan Irma Boom op maandag op maandag 27 oktober 2014 in het Mauritshuis in Den Haag.

Lees ook:Pierre Audi krijgt Johannes Vermeer Prijs
Lees ook:Fotograaf Erwin Olaf wint Johannes Vermeer Prijs 2011
Lees ook:Alex van Warmerdam krijgt Johannes Vermeer Prijs
Lees ook:P.C. Hooft-prijs voor Charlotte Mutsaers
Lees ook:Lyske Gais en Lia Duinker winnen Rijksstudio Award 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>