Zeldzame 17e-eeuwse helm gevonden in Fries kerkje

De ontdekte helm CREDITS: Jeroen Punt via Perssupport

In de kerk van het Friese dorpje Schettens is een zeldzame helm gevonden. Deze helm, een unieke vondst, hing eeuwenlang aan de muur van het kerkje. De helm is vorig jaar ontdekt door conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum (NMM). Na restauratie krijgt de helm een vaste plek in het NMM.
Toen Jeroen Punt de helm een jaar geleden ontdekte, startte hij direct een zoektocht die zekerheid bracht over de toenmalige eigenaar: Schelte van Aysma, een Friese officier die tijdens de Tachtigjarige Oorlog vocht in de legers van de Oranjeprinsen Maurits en Frederik Hendrik. In de kerk lagen leden van de adellijke families Van Osinga en Van Aysma begraven. Als eerste werd gezocht naar een verband tussen één van deze personen en de helm. Al vrij snel kwam Schelte van Aysma in beeld. Hij doorliep een indrukwekkende militaire carrière binnen het  leger: hij begon rond 1600 als jonge officier en sneuvelde in 1637 als kolonel tijdens het beleg van Breda.

Uiteindelijk bracht de grafsteen van Van Aysma  het verlossende antwoord. De steen lag decennia lang verborgen onder een vlonder in het koor van de kerk. Apart voor het onderzoek werd de steen blootgelegd en tot ieders verbazing stond prominent op de steen een identieke helm afgebeeld. Dit is een unicum dat aangeeft dat de helm een speciale plek in het leven van eigenaar moet hebben vervuld.

Om de helm voor het nageslacht te bewaren, is er in overleg met het kerkbestuur voor restauratie gekozen. In de toekomst zal de helm deel uit maken van de vaste presentatie van het Nationaal Militair Museum. Een kopie, in de vorm van een 3D-print, is met een informatiebord te bewonderen in de kerk. Op 14 mei wordt de gerestaureerde helm gepresenteerd in de kerk van Schettens en zal de officiële overdracht plaatsvinden aan het het Nationaal Militair Museum, hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst.

BRON: Persbericht Nationaal  Militair Museum via Perssupport

Lees ook:Nationaal Holocaust Museum exposeert schilderijen van Jeroen Krabbé
Lees ook:Kunst in de boekwinkel
Lees ook:Ring met saffier levert recordprijs op bij Sotheby’s
Lees ook:Nationaal Monument Kamp Vught wint BankGiro Loterij Museumprijs 2016
Lees ook:Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>